Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Teljesen kiirthatja a jótékony baktériumokat az antibiotikum

kategória: babaszoba.hu, Egészségügyi tájékoztatás, Fertőző betegségek, Gyógyszerészet

Még az enyhének tartott antibiotikumok is súlyosan lerombolhatják a bélrendszerben élő mikrobák egyensúlyát, ami beláthatatlan egészségügyi következményekkel járhat - írták amerikai kutatók hétfőn megjelent tanulmányukban.

A három nő esettanulmánya alapján levont következtetéseket az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben tették közzé a kaliforniai Stanford Egyetem kutatói.
A nőknél - akik a ciprofloxacin nevű antibiotikumot szedték - a jótékony baktériumok egész populációit pusztította el a szer, és olyan is akadt a vizsgáltak közt, akinél hónapokba telt, mire helyreállt az eredeti egyensúly.

Az önkéntesek a követéses tanulmány tíz hónapja alatt kétszer, alkalmanként öt napon át szedték az antibiotikumot. A kutatásban DNS-elemzéssel, székletmintákból állapították meg, hogy milyen mikrobák alkották az önkéntesek bélflórájának összetételét.
Mint a kutatást vezető Les Dethlefsen és David Relman írta, a ciprofloxacin hatása a bélbaktériumokra határozott és gyors volt. A kezelés befejezése után egy héttel kezdtek a baktériumközösségek visszatérni eredeti állapotukba, ám az sokszor tökéletlenül sikerült.

"Az emberi bélrendszer bolygónk egyik legösszetettebb ökoszisztémája" - hangsúlyozták tanulmányukban a kutatók. A bélbaktériumok szerepet játszhatnak az elhízásban, valamint az allergia vagy más, autoimmun betegségek kialakulásában. Ráadásul az újraépülő baktériumflórában nagyobb valószínűséggel jelennek meg antibiotikumoknak ellenálló törzsek is.

Animáció: HáziPatika.com

2010.09.27 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Visszérbetegség

Így kezelhetjük a visszérproblémákat

Ha már kialakultak a visszeres problémák, a betegség súlyosbodásának és a későbbi szövődmények kialakulásának megelőzése érdekében érdemes mielőbb megkezdeni a kezelést. A legjobb eredmény általában a terápiás lehetőségek kombinációjával érhető el.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések