Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Téli vérnyomás, tavaszi vérnyomás, nyári vérnyomás...

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Gyógyszerészet, Magas vérnyomás, Öregedés

Francia kutatók szerint komoly összefüggés van a vérnyomás és a levegő hőmérséklete között, ezért azt ajánlják a 65 év felettieknek, hogy extrém időjárási körülmények esetén fokozottan figyeljenek vérnyomásukra, és lehetőleg szedjenek valamilyen vérnyomáscsökkentőt.


8801 önkéntes részvételével készült kutatás, melynek során kiderült, hogy a szisztolés és diasztolés vérnyomásértékek jelentősen váltakoznak, attól függően, hogy épp milyen évszak van.

Minél magasabb a hőmérséklet, annál alacsonyabb a vérnyomás - állítják a szakértők. A szisztolés vérnyomás például 8,0 mmHg-nyi különbséget mutat a mért legalacsonyabb (7.9 C) és legmagasabb (21.2 C) hőmérséklet esetén. Az átlagos szisztolés vérnyomásérték általában 5 mmHg-rel mutatott többet télen, mint nyáron. Az eredmények szerint nyáron a vizsgált résztvevők 23,8 százalékánál mutattak ki magas vérnyomást, télen ezzel szemben 33,4 százalékuknál.

A legvalószínűbb magyarázatot a jelenségre a D-vitamin és a vérnyomás kapcsolata jelentheti. Az idősebbek, különösen a nyugdíjas otthonok lakói általában D-vitamin hiányban szenvednek, ami összefüggésben lehet a magas vérnyomás betegséggel. "A D-vitamin egyik legfőbb forrása a napfény, amiből az időseknek, különösen télen meglehetősen kevés jut - nyilatkozta Frank Ruschitzka professzor, az Európai Kardiológus Társaság (ESC) munkatársa.
"A D-vitamin hiánya pedig a renin-angiontenzin-aldoszteron rendszer aktiválásával könnyen okozhat magas vérnyomást."

Egy 2008-as tanulmány szerint a D-vitamin hiánya mintegy kétszeresére növeli a szívinfarktus, az agyérkatasztrófák és a szívelégtelenség kialakulásának valószínűségét a magas vérnyomással élőkben.

Animáció: HáziPatika.com

2009.01.20 15:48:47

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Makuladegeneráció

Szemünk fénye

Az időskori makuladegeneráció az időskori vakság első számú oka Magyarországon. A betegség a sárgafoltot (makulát) támadja meg, és fokozatosan rontja az éleslátást. Magyarországon minden hetedik 50 év feletti embernél kialakult már a kór.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések