Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Telegyógyászat? Hamarosan!

kategória: Új termékek, szolgáltatások

Egymástól távol lévő orvosok műthetnek együtt anélkül, hogy egy helyiségben lennének. Az elképzelés hamarosan megvalósul, köszönhetően egy több egyetemet magába ölelő együttműködés kutatásainak, mely épp teszteli a műtétek élő közvetítését az Internet2 fejlett hálózati konzorcium használatával.

Nemrégiben tesztelték azt a technológiát, mely lehetővé teszi a kiváló minőségű, élő videofelvételek egyszerre több helyszínre való közvetítését. Egy biztonságos, nagysebességű hálózat segítségével sugároztak több helyszínre egy endoszkópos műtétet a Puerto Ricoi Egyetemről. A kísérletben szerepelt egy több résztvevős videokonferencia is, így a felek élőben kommunikálhattak egymással.

"A Puerto Ricoi Egyetem már több mint egy éve hajt végre ilyen típusú közvetítéseket két fél között, most azonban már felhasználhatjuk több technológia kombinációját is arra, hogy több helyszínre egy időben sugározzunk" - jegyezte meg José Conde, a Puerto Ricoi Egyetem orvosi karán működő kutatási informatikai központ igazgatója. "Mivel izolálva vagyunk földrajzilag a főbb kutatóközpontoktól, használnunk kell az információs technológiákat, hogy előmozdítsuk a világ minden táján élő tudósok együttműködését" - tette hozzá Conde.

"A telegyógyászat terén tett korábbi erőfeszítéseket akadályozta a videofelvételek minősége és a hálózatban esetlegesen létrejövő akadozások" - mondta Gurcharan Kanna, a RIT kísérleti számítástechnikai igazgatója, a kutatócsoport egyik tagja. "Ez a teszt bemutatja, hogy az Internet2 által nyújtott sebesség és fejlett protokolok felhasználásával lehetőségünk nyílik arra, hogy távoli résztvevők konzultáljanak egy időben, diagnózist állítsanak fel műtét közben, mellyel a telegyógyászat egy következő lépcsőfokra lép."

A kutatók egy 30 megabit/sec.-os videosávot használtak, mely igen jó képminőséget biztosít. A csapat legközelebb újabb teszteket végez majd különböző sebészeti eljárásokkal, illetve kibővítik a résztvevő helyszínek számát is. A kutatók célja, hogy a technológiát átadják az orvosképzés számára, illetve diagnosztikai alkalmazásokra.

2008.11.17 11:10:01

forrás: Medipress


Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések