Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tele-fogászat? Távfogszabályozás?

kategória: Fog- és szájbetegségek, Gyermek-egészségügy

A tele-fogászat sikeresen alkalmazható a hátrányos helyzetű gyermekek fogszabályozásához, akik egyébként valószínűleg nem kapnának ellátást - közlik egy friss kutatás eredményeit.

Gregory King fogorvos, fogszabályozási professzor és csapata a seattle-i Washington Egyetemen tele-fogászattal felügyelte egy általános fogorvos gyermek-fogszabályozási munkáját vidéki rendelőjében Washington államban.

A fogorvos, aki korábban elolvasott egy fogszabályozási beavatkozásokról szóló szakirodalmat, 8-11 éves gyermeket kezelt a vidéki klinikán. Dr. King csapata szerint ezzel a 33 gyermekkel hasonló eredményeket értek el, mint 96 másikkal, akiket fogszabályozási rezidensek kezeltek szakorvos jelenlétében.

"Ez a megközelítés elérhetővé teszi a fogszabályozást az alacsony jövedelmű családok számára is"- közölte Dr. King.

Camilla Tulloch fogorvos (G. Fred Hale fogszabályozási professzor, North Carolina Egyetem, Chapel Hill) tele-fogászat segítségével nézte Dr. King és csapatának tanácsadási munkáját. Lenyűgözte a dolog, ám szerinte a felszerelés bonyolultsága miatt egyesek számára nehézzé válhat a használata. És az általános fogorvosoknak jelentős fogszabályozási képzésen kell részt venniük a fogszabályozási szakértő útmutatásainak kivitelezéséhez.

"Ám ezek nem leküzdhetetlen problémák" - közölte. "Jó volt látni az azonnali és élénk kapcsolatot a fogszabályozási szakértő és a fogorvos között."

A kezeletlen helytelen fogsorilleszkedés a szociálisan hátrányos gyermekek körében gyakori, és minden gyermek életében csak egy szűk ablak van a hiba viszonylag gyors és könnyű kijavítására. Dr. King és csapata videókonferenciás egységet állított fel az egyetemen, és egyet Toppenish-ben, a Yakima Völgy Farmereinek Klinikáján (Washington államban). Ezáltal az egyetemi fogszabályozási szakértők valós idejű kapcsolatba léphettek a fogorvosokkal és a páciensekkel.

Emellett egy szájüregi digitális kamerarendszert is telepítettek a klinikán speciális szoftverrel mind az egyetemen, mind a klinikai laptopokon. Ennek segítségével közösen átnézhették a páciens fotóit és röntgenképeit.

A vizsgálatban Dr. King csapata a Yakima Völgyben fogászati és helytelen fogsor-illeszkedésű eseteket kezelt, amelyek biztosítási ellátást igényeltek volna. 96 fogszabályozási esetet alkalmaztak kontrollként, akiket az Odessa Brown Gyermekklinikán (Seattle) kezeltek 1998 és 2003 között másodéves fogszabályozási rezidensek, akiket közvetlenül szakorvos felügyelt.

Mindkét csoportban szignifikáns javulás mutatkozott a kezelés után, az Odessa Brown csoportban 44,1 százalék, a Yakima Völgyi csoportban pedig 35,6 százalék.

A vizsgált területek közé többek között a felhasznált idő és a felszereltség tartozott. A felügyelő fogszakorvos sokkal több időt töltött el a tele-fogászattal az egyes esetekben, mintha azt hagyományos (élő) felügyelettel végezte volna. Emellett számos alkalommal lefagyott a rendszer, amely megjósolhatatlan volt, időben pedig percektől órákig is eltarthatott.

"Az interneten megbízható és olcsó videókonferencia rendszerek válnak elérhetővé - például az iChat, Skype és a Gmail - így ez már nem lesz olyan nagy probléma a közeljövőben. A betegjogok betartása azonban nagyobb problémát jelenthet ezzel a rendszerrel."

2008.12.18 05:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések