Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tehénszívből készült műbillentyű emberi szívben

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Korábban menthetetlen, idős szívbetegek életét lehet meghosszabbítani a tehén szívbillentyű anyagából készült emberi billentyűprotézis bejuttatásával a beteg főverőerébe anélkül, hogy a mellkasát fölvágnák. A szívsebészet újabb csodájának hatékonyságáról szóló tanulmányt az Amerikai Szívgyógyászati Kollégium idei kongresszusán, New Orleansban ismertették.

Az utolsó fél évszázad életlehetőségeinek és orvostudományának köszönhetően a korábbinál sokkal tovább élhetünk, de olyan betegségek is megjelentek, melyek egykoron ismeretlenek voltak. A 65 évesnél idősebbek közül minden tízedik számíthat arra, hogy a szívéből kiinduló főverőér, az aorta billentyűje meszesedik, beszűkül és megnehezíti a vér kiáramlását a bal szívkamrából. Ez egyre súlyosabb szívelégtelenséget okoz. Ilyenkor a beteg szívbillentyűt műtét útján ki kell cserélni.

Médiatár főoldal
animáció

Szívbillentyű-elégtelenség

Szívbillentyű-elégtelenség
Először csak más okból meghalt, egészséges szívű ember billentyűjét ültethették át, vagy műbillentyű protézist használtak. Most kidolgozták azt az aorta-műbillentyűt, melynek alapja rugalmas acélhenger, a billentyűlemezek pedig biológiai anyagból, tehén szövetéből készülnek. Ezt a protézist úgy juttatják a helyére, hogy nincsen hagyományos szívműtét, nem vágják föl a beteg mellkasát. Különleges szívkatétert vezetnek föl a comb verőeréből vagy apró mellkasi metszésből a szívcsúcson át az aortába, és ott a tönkrement billentyű helyére rögzítik a műbillentyűt.

A kongresszuson bemutatták azt az összehasonlító vizsgálatot, melyben véletlenszerű kiválasztás útján a betegek egyik csoportjánál hagyományos szívműtétet végeztek, a másik csoport tagjainak aortájába katéter segítségével az új, mesterséges billentyűt helyezték. 699 szívbeteg kezelésének eredményeit ismertették, átlagos életkoruk 84 év volt. A kétféle kezelés első hónapjának eredményei vitathatatlanul a katéteres megoldás mellett szóltak. A kutatók most nagy figyelemmel követik a kétféle módon kezelt idős emberek sorsát, akik az orvosi segítség nélkül valószínűleg már nem élnének.

Animáció: HáziPatika.com

2011.04.11 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Nevessen, sétáljon és fogyjon le!

Nincs biciklim! Az edzőterem messze van, kinéznek az alakom miatt. Futni sem bírok! Ugye ismerősek ezek a kifogások? De tudta, hogy gyaloglással, sétával is fogyhat? Videóinkon megnézheti, mit tanácsol az amerikai nagykövet és a magyar világbajnok futó.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések