Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tegyen meg 100 lépést percenként!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Elhízás, Szív- és érrendszeri betegségek

Heti ötször 3000 lépés 30 perc alatt - ezt lehet ajánlani, mint mérsékelt testmozgás. A fizikai aktivitás jótékony egészségügyi hatásai ugyanis széles körben ismertek, azt azonban eddig nem határozták meg, hogy mit is jelent a mérsékelt (közepes) intenzitású mozgás.

A lépésszámlálók ugyanis nem mérik az aktivitás intenzitását. Kutatók percenként 100 lépésben határozták meg a mérsékelt intenzitást, tehát heti ötször fél óra, minden alkalommal 3000 lépés ajánlható.
Az oxigén felvétel ellenőrzése mellett 58 nőt és 39 férfit kértek fel arra, hogy sétáljon egy futópadon. 4-6 perces időszakokban különböző sebességgel (percenkénti 65-110 méterrel) kellett gyalogolniuk. Mindenki viselt lépésszámlálót, és rögzítették a pulzust is. Három MET-ben (metabolikus ekvivalens) határozták meg a mérsékelt intenzitást. A nőknek ennek eléréséhez 91-115 lépést, a férfiaknak 92-102 lépést kellett megtenniük egy perc alatt.

Bár a vizsgálatból az is egyértelművé vált, hogy a lépésszámlálók csak az esetek 50 százalékában elegendők a mozgás intenzitásának meghatározására, a kutatók szerint mégis alkalmasak arra, hogy a betegek egyszerű módszerrel teljesíthessék az irányelvekben szereplő ajánlásokat. A kutatást a San Diegoi Állami Egyetem Mozgás és Táplálkozástudományi Iskolájának munkatársa, Simon J. Marshall vezette. Marshall szerint érdemes 10 perccel, vagyis 1000 lépéssel kezdeni. A pontos intenzitást a lépésszámláló és a karóra közös használatával lehet felmérni.

2009.03.23 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Költsünk tudatosan az egészségünkre!

Idősebb korban a krónikus betegségekre felírt gyógyszerek jelenthetik a legnagyobb kiadást - tudatos pénzügyi tervezéssel és néhány ötlettel azonban viszonylag olcsón foglalkozhatunk az egészségünkkel. Hat tippünk a testnek és a léleknek is jót tesz!

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések