Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Teával is védheti a fogait!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Fog- és szájbetegségek, Táplálkozás

A fekete tea olyan ártalmatlannak bizonyult a fogakra, mint a tiszta víz, főleg, ha nem cukorral készül, ezzel szemben az egészségesnek vélt gyümölcslé a fogak szempontjából káros lehet - derült ki egy friss kutatásból.


Manapság egy átlagos 0,5 l-es üdítőital 17 teáskanálnyi cukrot tartalmaz!
Sokkal megdöbbentőbb azonban, hogy a gyümölcslevekben található egyes citromsavak jóval erősebbek a sósavnál, vagy akár a kénsavnál is. Ezek a szénsavas üdítőkben és gyümölcslevekben megtalálható, mesterségesen előállított cukrok és savak fogszuvasodást okoznak azáltal, hogy a fogakat védő zománcréteget károsítják. Amennyiben a fogzománc elvész, nincs mit tenni - derül ki egy, az Általános Fogorvosi Akadémia (Academy of General Dentistry - AGD) által végzett felmérésből.

Jó íze mellett, a teának sok egészséges tulajdonsága is van, többek közt magas antioxidáns tartalma, mely csökkenti a rák, szív és érrendszeri betegségek valamint a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

A Dr., BDS, MSc, PhD Mohamed A. Bassiouny fogorvos által vezetett kutatás során fekete és zöld teát hasonlították össze szénsavas üdítőkkel és narancslével, rövid- és hosszú távú, a fogakra kifejtett hatásukkal. A fekete tea olyan ártalmatlannak bizonyult a fogakra, mint a tiszta víz.

Dr. Bassiouny állítása szerint, a zöld tea további előnyökkel bír, a fekete teához képest, úgy mint magas flavonoid (növényi tápanyag) és antioxidáns tartalma.

Szakemberek javasolják azonban, a tea minden hozzávaló, úgy mint tej, citrom vagy cukor nélkül való fogyasztását, mivel ezen anyagok a flavonoidokkal reagálva, csökkentik azok jótékony hatását.

Kerülni kell továbbá, a készen vásárolható jeges teákat, mert azok rengeteg cukrot és citromsavat tartalmaznak. A hozzávalók nélkül otthon elkészített tea, azonban "biztonságos", legyen hideg vagy meleg.

A nagymértékű, rendszeres üdítőital fogyasztás után hónapokkal jelentkeznek a komolyabb problémák. Azt is elmondta, hogy a kutatás valóban helytálló, így javasolja a tea mindennapos fogyasztását szemben a különböző üdítőitalokkal.

Animáció: HáziPatika.com

2008.12.03 17:24:27

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések