Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szinte őszinte?

kategória: Pszichológia

Úgy tűnik alapvetően becsületesek vagyunk. Legalábbis az Oxford és a Bonni Egyetem kutatói által készített tanulmány szerint a legtöbb ember nem szeret hazudni, különösen saját otthonában nem.

Az őszinteség rendkívül fontos, a tudósok szerint ugyanis nagy szerepet játszik abban, hogy meghatározzuk: kik és milyen emberek vagyunk. A kutatók 658 embert hívtak fel véletlenszerűen kiválasztva, saját otthonukban. A résztvevőket a telefonban arra kérték, hogy dobjanak fől egy érmét, és ha az írás, kapnak 15 Eurót vagy egy ajándékutalványt, de ha az érme a másik felével felfele landol, semmit sem kapnak.

A felhívott emberek, annak ellenére, hogy senki sem ellenőrizte, vajon igazat mondanak-e, az összesített eredmények szerint többnyire őszintén válaszoltak. Az emberek 55,6 százaléka ugyanis azt vallotta, hogy az érmén a fejet látja, pedig tudták, így semmit sem kapnak.

A szakemberek legújabb kutatásokban is hasonló módon tesztelték az önkénteseket és szintén ilyen pozitív eredményre jutottak.  Dr. Johannes Abeler, a kutatás vezetője szerint ebből is látszik, hogy az emberek milyen őszinték, főként akkor, ha a saját otthonukban vannak. Egy elmélet szerint az őszinteség saját identitásunk meghatározása szempontjából fontos, de a társadalmi normákhoz is köze lehet. Amióta járni és beszélni tudunk, belénk nevelik ugyanis, hogy legyünk őszinték.

2012.11.25 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Társadalombiztosítás által finanszírozott orvosi vizsgáltok

Jelen fejezetben arra vonatkozóan kaphat információt, hogy ki, milyen feltételek mellett, milyen vizsgálatok elvégzését igényelheti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozásában.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések