Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A folytonos agymunka véd az elbutulástól

kategória: Alzheimer-kór, Neurológia, Öregedés

A gyerekkortól kezdve a felnőttkoron át egészen az idős korig tartó állandó agystimuláló tevékenységek védelmet tud nyújtani a demencia egyik súlyos tünete, az emlékezetvesztés ellen - mutatta ki egy friss kutatás, amelyet a Neurology című szaklapban tettek közzé. Lehet ez a tevékenység olvasás, levélírás vagy csupán a mindennapi problémák megoldása is.

A tanulmányt készítő Robert Wilson, a chicagói Rush Egyetem Orvosi Központjának professzora beszámolt arról, hogy egyes dolgok erősítik, mások pedig enyhítik a mentális hanyatlás folyamatát, és az, ha valaki folyamatosan aktívan tartja az agyát az utóbbihoz tartozik, ezzel ugyanis segíti a különféle agyáramkörök hatékony működését. A vizsgálat arra is magyarázatot ad, miért van az, hogy az idős kort megélt emberek egyharmada úgy hal meg, hogy semmiféle problémája nem volt sem a tanulással, sem az emlékezéssel, miközben a boncolásuk során kiderül, hogy Alzheimer-kórjuk volt. Ezeknél az embereknél a betegség ugyan tényleg fennállt, de az agy folyamatos aktívan tatásának köszönhetően a tünetek nem jelentkeztek.

Prashanthi Vemuri, a rochesteri Mayo Klinika radiológusa kifejtette, régóta folyik a vita arról, vajon a különféle kognitív tevékenységek miként fejtik ki jótékony hatásukat az agyra, és az a kérdés is felmerült már: tényleg arról van-e szó, hogy a mentálisan passzív embereknél felgyorsul a kognitív hanyatlás, vagy inkább arról, hogy akik kevésbé érdeklődnek a különféle kognitív tevékenységek iránt, azoknak már eleve gond van az emlékezetükkel? Prashanthi Vemuri szerint a mostani kutatás azért nagyszerű, mert egyértelműen rámutat arra, hogy az agystimuláló tevékenységek mindentől függetlenül képesek lelassítani a demencia folyamatát.

Maga a kutatás még 1997-ben kezdődött, amikor is 294 ötvenöt évesnél idősebb személyt kértek meg, hogy gyerekkoruktól kezdve próbálják felidézni milyen gondolkodással kapcsolatos tevékenységeket végeztek rendszeresen. Ezután tesztelték valamennyiük emlékezetét és gondolkodásbeli képességét, valamint neurológiai vizsgálatokat is végeztek rajtuk. Miután a vizsgálatban résztvevők meghaltak, valamennyiüket boncolásnak vetették alá, mely során a demencia különböző jelei után kutattak az agyukban. Az eredményeket összevetve kiderült, hogy aki mentálisan aktív volt, annak a kognitív hanyatlása 32 százalékkal kisebb mértéket mutatott, míg azok, akik nagyon ritkán dolgoztatták meg az agyukat, 48 százalékkal gyorsabb mentális hanyatlást mutattak.

Azoknak, akik szeretnék elkerülni az időskori demenciát, Robert Wilson azt javasolja, ne csupán keresztrejtvényfejtéssel vagy sudokuzással tartsák karban magukat, hanem mindenképp legyen valami hobbijuk, például fényképezés, színjátszás vagy valamilyen kézművesség, továbbá a szellemi frissesség mellett ne felejtsenek el fizikailag is aktívak maradni.

2013.07.10 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések