Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A hosszú élet titka: kávé, naponta többször is

kategória: Diabétesz, Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

Tíz százalékkal kisebb valószínűséggel halnak meg a gyakori halálokok következtében azok az idősebb felnőttek, akik naponta legalább három csésze kávét isznak - derült ki az amerikai Országos Rákkutató Intézet legújabb kutatásából. Az eredmény egyaránt vonatkozik azokra az 50 és 71 év közötti felnőttekre, akik koffeines vagy koffeinmentes kávét isznak. A kávéivás a szív- és érrendszeri megbetegedések, a légzőszervi megbetegedések, a stroke, a diabétesz, a fertőzés, a sérülés és baleset okozta halálozás kockázatának csökkenésével mutat összefüggést. A kutatók ugyanakkor beismerték, egyelőre nem tudják, hogyan válthatja ki a kávé ezt a jótékony egészségügyi hatást, az eredmények nem bizonyítanak ok-okozati összefüggést.

A New England Journal of Medicine legfrissebb számában megjelent tanulmány vezető szerzője, Neal Freedman azt is hangsúlyozta, hogy megfigyeléses tanulmányról van szó, vagyis egyszerűen megkérdezték a résztvevőket, mennyi kávét fogyasztanak, aztán utánkövették őket. A kávéfogyasztás azonban számos különféle viselkedési szokással is együtt jár, nem lehet tudni tehát, hogy milyen más tényező befolyásolhatja még a kimutatott összefüggést. A kávéfogyasztók például gyakran dohányoznak, és a kutatók eleinte azt tapasztalták, hogy a kávéivókra a halálozás magasabb kockázata leselkedik. Az ellenkező összefüggést csak akkor mutatták ki, amikor levonták az egyenletből a dohányzást.

A kutatás során körülbelül 400 ezer férfit és nőt vizsgáltak 1995-ben és 1996-ban. Az alanyokat megkérdezték kávéfogyasztási szokásaikról, majd 2008-ig, illetve halálukig nyomon követték őket. Az eredmények azt mutatták, hogy már napi egyetlen csésze kávé is a halálozás csökkent kockázatával, különösen a napjainkban gyakori halálokok okozta halálozás alacsonyabb kockázatával áll összefüggésben. Az egyetlen kivétel az, hogy a kávéivás nem okozza a rák okozta halálozás kockázatának csökkenését nőkben, és a férfiak rák okozta halálozására is csak jelentéktelen hatást gyakorol.

Neal Freedman elmondta azt is, hogy a védőhatás a napi egynél több kávét fogyasztók esetében volt a legnagyobb. A kutató szerint a továbbiakban a kávé különböző összetevőit kell vizsgálni. Az ital ugyanis a koffeinen kívül ezernyi különféle összetevőt és antioxidánst tartalmaz, melyek némelyike jótékony hatású lehet, mások nem.

2012.05.28 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A zöld tea rendszeres fogyasztása esetén bizonyított, hogy a koleszterin olyan kémiai változásokon megy át, ami végső soron fokozza a kiválasztását a szervezetből, így kevésbé tud lerakódni az erek falában.

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések