Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tavaszi pollenhadjárat

kategória: Allergia

Fokozatosan erősödik a pollenterhelés - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. A nyírfafélék pollenszórása már túljutott az intenzitás csúcsán, de még mindig eléri a magas, sőt a nagyon magas koncentrációs szintet is. A gyertyán virágporának mennyisége szintén nagy. Tüneteket okozó közepes koncentrációban regisztrálták a fűz, a kőris, a juhar, a nyár, a ciprus és a tiszafafélék virágporát. Ezek mellett pedig már a tölgy és a bükk pollenszórása is megindult.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet honlapján rendszeresen frissíti az egyes allergén növények - mogyoró, éger, ciprus- és tiszafafélék, kőris, nyárfa, gomba, szilfa, fűzfa - pollenszórására vonatkozó mérési eredményeket, s egy térképen öt színnel jelölik az egyes településeket a különböző allergének intenzitása alapján. A fehér szín azt jelenti, hogy az adott növény pollenje nincs jelen az úgynevezett pollencsapdában. A pollenszemek alacsony intenzitását sötétzölddel, a közepes intenzitást világoszölddel jelölik. A magas intenzitást narancssárga, a nagyon magas intenzitást piros szín jelzi.

Az intézet legfrissebb adatai szerint az allergiások számára a nyírfa mellett továbbra is a ciprus- és tiszafafélék, valamint a nyárfa pollenszórása okozhatja a legtöbb gondot. Az ország több települését narancssárga, néhányat pedig piros színnel jelölték, ami arra utal, hogy az adott növények pollenkoncentrációja elérte a magas, illetve a nagyon magas szintet is. Jelenleg Budapesten, Egerben és Debrecenben nagyon magas a levegőben a ciprus- és tiszafafélék pollenjének mennyisége, ezért ezek a városok piros színnel szerepelnek az OKI térképén. A nyírfafélék virágporának mennyisége miatt Budapestet, Győrt és Szekszárdot jelölik piros színnel, a nyárfafélék pollenkoncentrációja pedig Budapesten, Győrben, Szolnokon és Szegeden számít nagyon magasnak. Áprilisban beindul a pázsitfűfélék virágzása is; ezek nagyon erős allergénnek számítanak, s ez a pollenallergiások közül sokakat érint. A magyar lakosság körülbelül 10 százaléka allergiás, a pollenallergia mintegy kétszázezer embert érint. Köztük sokan egyszerre több allergénre is érzékenyek.

2012.04.07 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A sport és testedzés a legjobb immunrendszer-erősítő! Mozogjon rendszeresen! Csak arra ügyeljen, hogy megizzadt állapotban ne menjen hidegre, és vegyen magára pulóvert, míg lehűl! Még jobb egy meleg zuhanyozás!


Szponzorált hirdetések