Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Taszító lehet a domináns szerep

kategória: Gondolta volna?, Pszichológia

Jobban kedvelik a nők azokat a férfiakat párkapcsolat szempontjából, akiket társaik képességeik, készségeik és eredményeik alapján elismernek azokhoz képest, akik vezető szerepben vannak munkatársaik és barátaik között - áll egy új tanulmányban.

A kutatók egyetemista nőket kértek meg, hogy írják össze azokat a tulajdonságokat, amiket a leginkább vonzónak találnak egy potenciális partner-jelöltben.

Az eredmények szerint a nők azokat a férfiakat kedvelik, akik képesek saját erejükből elismerést kivívni társaiktól, nem pedig azokat, akik domináns szerepben, alárendeltként bánnak a munkatársaikkal és barátaikkal. Minél inkább elismert valaki, a nők annál inkább vonzódnak hozzá, és minél inkább domináns az illető, a nőket annál jobban taszítja - derült ki a felmérésből.

"Ezek az adatok pont az ellenkezőjét mutatták az eddig elterjedt népszerű feltételezéseknek, melyek szerint a nők a domináns és agresszív férfiakat kedvelik. A nők inkább elkerülik a domináns férfiakat, azok ugyanis valószínűleg párkapcsolatukban is vezető szerepet akarnak, a legtöbb nő pedig nem szeret alárendelt lenni" - írja Jeffrey K. Snyder, Lee A. Kirkpatrick és H. Clark Barrett kutató a tanulmányukban.

2008.12.19 10:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább


Szponzorált hirdetések