Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tartja a szemkontaktust gyermekével?

kategória: Gyermek-egészségügy, Neurológia, Pszichiátriai betegségek

A babakocsiban a menetirányban ülő babák "érzelmileg elszegényedhetnek", mivel elveszik a szemkontaktus az őket toló szülővel - állítja egy most megjelent brit tanulmány.

A szülő felé fordulva ülő gyerekeknél a szemkontaktus pozitív megerősítést ad és csökkenti a szorongást, olvasható a skóciai Dundee Egyetem kutatói által megjelentetett kutatásban, amely valószínűleg az első ebben a témában. "Az idegtudomány megtanított bennünket arra, milyen fontosak az agy fejlődéséhez a szociális interakciók a gyermek korai éveiben" - nyilatkozta Suzanne Zeedyk, az egyetem Pszichológiai Tanszékének munkatársa. "Az eredmények azt sugallják, hogy manapság a babakocsiban való ülés érzelmileg szegény és talán szorongást is kelt. A szorongó babákból szorongó felnőttek lesznek."

A vizsgálat szerint azon szülők 25 százaléka, akik a menetiránynak háttal tolják babájukat, beszélnek is a gyermekhez, ez majdnem kétszer akkora arány, mint az elterjedtebb, előre néző babakocsik esetén. Az őket tolót látó babák szívverése lassabb volt és kétszer valószínűbb volt, hogy ezek a gyerekek elaludjanak. A vizsgálatban közel háromezer szülő-gyerek páros vett részt, a kísérlet része volt egy olyan feladat is, ahol a gyermeket egy mérföldön keresztül (1600 méter) tolták, fele úton menetiránynak háttal, majd menetirányban.

Laura Barbour, a kutatást finanszírozó Sutton Trust nevében azt mondta, reméli, "hogy a babakocsigyártók behatóan tanulmányozzák majd ezt a kutatást, amely azt sugallja, hogy a menetiránynak háttal történő elhelyezés nagyon korán javítja a kommunikációt". A szülőknek jogukban állna jól megfontolt döntéseket hozni arról, hogyan szolgálják a legjobban gyermekeik érzelmi, testi és idegrendszeri fejlődését."

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

2008.11.25 16:59:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések