Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tartalék energia az agynak

kategória: Gondolta volna?, Gyógyszerészet, Neurológia

Az alternatív energiaforrásokról igen sok szó esik manapság, az emberi agy esetében azonban ilyen tekintetben teljesen új kutatási területről van szó.

Holland és dán tudósok kutatásai szerint agyunk, izmainkhoz hasonlóan keményebben dolgozik testedzés végzése során, és ilyenkor glükóz helyett laktátot használ fel. Ez segít megmagyarázni, miért képes agyunk akkor is megfelelően működni, amikor a szervezet cukor és oxigénigénye a legnagyobb. A kutatók szerint az eredmények bebizonyítják, hogy agyunk képes magasabb fokozatba váltani kemény fizikai aktivitás során. Ez teljesen új kutatási területeket nyithat meg a lakták specifikus neurológiai hatások megértésének ügyében.

"Most, hogy tudjuk, az emberi agy képes laktát felhasználásával is működni, a jövőben el kell gondolkodnunk a laktát terápiás kezelésekkor való alkalmazásán" - nyilatkozta Dr. Gerald Weissmann, a 'FASEB Journal' című szaklap főszerkesztője.

A kutatás során a tudósok az önkéntes résztvevők agyának véráramlását vizsgálták meg kemény fizikai megterhelés alatt. A megfigyelések szerint az agy fizikai aktivitás során jelentősen több laktátot tartalmaz, mint az onnan kiáramló vér. Agyunk ugyanis az izmok működése során keletkező laktátot nem raktározza el, hanem energiaként felhasználja. Tulajdonképpen agyunk segíti a laktát véráramból való kiürülését, ezáltal pedig az izmok a működésükhöz elengedhetetlen glükózhoz jutnak.

2008.10.02 09:38:20

forrás: Medipress


Tippek:

A fájdalomcsillapítás orvosi szakértelmet igényel, és elfedhet fontos tüneteket, ezért szomszédtól, ismerőstől csak abban az esetben fogadjon el ajánlott gyógyszert, ha ismeri, és orvosa egyetértésével használta már!

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések