Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tart a bőrráktól? Fusson, és kávézzon!

kategória: Daganatos betegségek

A nap ultraibolya sugárzása által okozott rosszindulatú, daganatos elváltozások miatt sokan már nem is mernek napozni. Amerikai kutatók állatkísérletei azt jelzik, hogy a rendszeres mozgással és koffeinfogyasztással jelentősen csökkenthető a bőrrák kockázata. Yao-Ping Lu professzor a bőr rosszindulatú daganatainak kutatásával foglalkozik, és legújabb eredményeiről az Amerikai Rákkutató Szövetség idei chicagói kongresszusán számolt be.


A kísérletben négy csoportba osztottak, és ultraibolya sugárzásnak tették ki olyan egereket, amelyeket úgy sikerült kitenyészteni, hogy különösen érzékenyekké váltak az ultraibolya sugárzás okozta bőrrák kifejlődésére. Az első csoport tagjai csak vizet kaptak, és nem kellett rendszeresen rohanniuk a futószalagon - ez volt a kontroll. A második csoport koffeines vizet ivott, és ugyancsak nem futott a szalagon. A harmadik társaság nem kapott koffeint, de rendszeres fizikai terhelésnek volt kitéve, végül az utolsó csoport tagjai koffeint ittak, és futottak a szalagon is.

A 14 hétig tartó vizsgálat során a koffeinnel itatott és rendszeresen sportoló egerek 62 százalékkal ritkábban kaptak rosszindulatú bőrdaganatot a kontrollcsoporthoz képest. Ha megbetegedtek, a daganatok mérete 85 százalékkal kisebb volt. Önmagában a koffein vagy a fizikai terhelés is kedvező hatásúnak bizonyult, de nem olyan mértékben, mint a kettő együtt. A rendszeres testmozgás koffein nélkül 35 százalékkal kevesebb daganatot eredményezett, és ezek nagysága 70 százalékkal volt kisebb. A csak koffeint fogyasztó egerek esetében 27 százalékkal kevesebb daganat fejlődött ki, és ezek mérete 61 százalékkal csökkent.

A kísérlet folytatásaként az egerek sok omega-6 zsírsavat tartalmazó tápot ettek, és náluk is a koffein és a fizikai terhelés hatását tanulmányozták. A két kezelés együtt mérhetően gátolta az egerek elhízását és a gyulladásra jellemző laboratóriumi eltéréseket. Itt is kevesebb és kisebb daganat keletkezett. A kutatók feltételezik, hogy a zsírszövet gyulladással összefüggő anyagokat termel, és ez elősegíti a bőrrák kifejlődését.

Animáció: HáziPatika.com

2012.04.18 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.


Szponzorált hirdetések