Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Megrövidíti a férfiak életét a társért való versengés

kategória: Gondolta volna?, Öregedés, Pszichológia

Azok a férfiak, akiknek nagy számú versenytárssal kell megvívniuk a társkeresés során, némileg rövidebb ideig élnek, mint azok, akiknek könnyebb dolguk van ezen a téren - állapították meg amerikai kutatók.

Egy friss tanulmány szerint a nemi kiegyensúlyozatlanság - amikor egy közösségben a férfiak többen vannak, mint a nők - nagyjából három hónappal csökkenti a férfiak élettartamát. Bár a nemi arány és az élettartam közötti összefüggést az állatoknál már bizonyították, a Demography folyóiratban publikált cikk az első, amely ezt a hatást az embereknél is kimutatja.

"Ha nehézségeid adódnak a pártalálásnál, az a végén hatással lesz a testedre, és arra is, hogy meddig élsz" - fejtette ki Nicholas Christakis, a Harvard Medical School munkatársa. Szavai szerint három hónap nem tűnik soknak, de érdemes belegondolni, hogy nagyjából azzal a hatással vethető össze, amely abból adódik, ha minden nap beveszünk egy gyógyszert vagy vissza­fogottan edzünk. "Egy 65 éves férfi átlagosan még további 15,4 évet élhet. Ha ebből levonunk három hónapot, az bizony már jelentős" - magyarázta.

Christakis és társai - az Északnyugati Egyetem, a Wisconsini Egyetem (Madison) és a hongkongi Kínai Egyetem tudósai - arra a megállapításra jutottak, hogy minél kiegyensúlyozatlanabb a nők és a férfiak aránya, annál kifejezettebb ez a hatás. A kutatók részben annak a hosszú távú wisconsini vizsgálatnak az adatait dolgozták fel, amely 4183 olyan férfi egészségének alakulását követte nyomon évtizedeken keresztül, akik 1957-ben érettségiztek a szövetségi állam középiskoláiban, részben 7 millió olyan férfiról is gyűjtöttek információt, aki az idősek számára indított állami egészségügyi program (Medicare) alá tartoztak.

Miután elemezték a nemek összetételét az egyes középiskolai osztályokban, azt találták, hogy azok a férfiak, akik fiútöbbségű osztályba jártak, nem éltek olyan hosszú ideig, mint azok, akik nemi szempontból kiegyensúlyozott közösség tagjai voltak.

Annak ellenére, hogy pontosan még nem tudják, mi okozhatja az eltérést, a kutatók szociális és biológiai tényezőkre gyanakszanak, beleértve a "versengő közegben" történő pártalálás kiváltotta stresszt is.

2010.08.15 13:11:09

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Csontritkulás

Hogy idősen se kelljen bottal járnia...

Ki ne szeretné az élete második felét is jól tölteni, aktívan, jókedvvel élvezni mindazt, amit az élete kínál? Bárki tehet a szép időskorért - legszerencsésebb, ha már évtizedekkel korábban elkezdi.

tovább

Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.


Szponzorált hirdetések