Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Táplálkozási olimpia - de nem Pekingben!

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Elhízás, Gyermek-egészségügy, Jótékonyság, társadalmi felelősségvállalás, Táplálkozás

A gyermekkori elhízás megelőzése érdekében idén az olimpiai játékok szellemében hirdet általános iskolai pályázatot a helyes táplálkozást és egészséges életmódot oktató NUTRIKID program, a Nestlé Hungária Kft., és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének közös kezdeményezése.

A 2008/2009-es tanévben szeptembertől januárig meghirdetett "NESTLÉ NUTRIKID OLIMPIÁN" a NUTRIKID programot oktató iskolák indulhatnak.
A jelentkező 10-12 éves kisdiákoknak öt hónapon keresztül a táplálkozási ismeretek egy-egy témakörével kapcsolatos feladatot kell megoldaniuk. Szeptemberben a folyadékoké a főszerep, október a gabonafélék és cereáliák hava, novemberben a zöldségek és gyümölcsök kerülnek terítékre, decemberben a fehérjéken a sor, végül januárban az édességek zárják az ötkarikás életmódjátékot.

A résztvevő csapatok egészséges életmódról szerzett ismereteikre és kreativitásukra támaszkodva havonta 100.000 forintos jutalmat nyerhetnek pályázataikkal, amelyet osztálykirándulásra, sport- vagy tanszerekre fordíthatnak. Az utolsó januári fordulót követően szakmai zsűri választja majd ki a pályázat nyertesét, a NUTRIKID OLIMPIAI BAJNOK ISKOLÁT, amely megtisztelő cím mellé 300.000 forintos díj társul.

"Az oktatási intézmények szerepe kiemelten fontos az egészségnevelésben, hisz minél korábban találkoznak a gyerekek a helyes táplálkozás alapjaival, annál egészségesebben kerülhetnek ki az iskolapadból. Az egészséges életmód népszerűsítésében és a NUTRIKID pályázatok lebonyolításában a pedagógusok önkéntes munkája értékes segítség" - hangsúlyozza Antal Emese a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

Az Európai Parlament Környezeti, Népegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottságának májusi jelentése szerint Európában majdnem 22 millió túlsúlyos gyermek él, és további 1,3 millióval növekedhet a számuk 2010-re. Sajnos a hazai felmérések is az elkeserítő tendenciákat támasztják alá. Az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) a Nestlé Hungária Kft. támogatásával 2006-ban végzett kutatása során megállapította, hogy az általános iskolás fiúk mintegy 18 százaléka túlsúlyos, 7 százaléka elhízott, míg a lányoknál a túlsúlyosak aránya megközelítően 20 százalék, az elhízottaké meghaladja a 6 százalékot.

Az általános iskolák számára összeállított ismeretterjesztő anyag és pályázat mellett a NUTRIKID program egyénileg és egész évben elérhető a www.nutrikid.hu honlapon. Az interaktív felületen érdekes olvasmányok, a programhoz kapcsolódó "A piramis titka" című film és játékok várják a gyerekeket, továbbá külön menüpont a felnőtteket.

2008.09.04 10:03:32

forrás: HáziPatika.com


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések