Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Táplálkozási betegségek: ösztöndíj diákoknak

kategória: Gyermek-egészségügy, Jótékonyság, társadalmi felelősségvállalás, Táplálkozás

Immár negyedik alkalommal ítélték oda a veleszületett anyagcsere-betegséggel élő diákok támogatására létrejött Szabó Lajos Ösztöndíjat, melyet ebben az évben egy újabb betegségcsoportba tartozó, galaktozémiás gyerekek és fiatalok kaphattak meg az eddigieknél magasabb összegben. Az Alapítvány a Fenilketonuriás Gyermekekért nevű szervezet pályázatára évről évre több diák jelentkezik - áll a szervezet sajtóközleményében.

Ebben az évben minden eddiginél több, 18 pályázat érkezett a Szabó Lajos Ösztöndíj kiírására, mely fenilketonuriás, és ettől az évtől galaktozémiás diákok számára is havi hozzájárulást biztosít speciális étkeztetésük költségeihez, megkönnyítve részvételüket az oktatásban. Az Alapítvány immár negyedik alkalommal, nyilvános pontrendszer alapján ítélte oda az ösztöndíjakat: ebben az évben az egyetemi kategóriában három, a főiskolás- szakmai képzős csoportban öt, míg a középiskolások között tíz diák kap támogatást.

Az ösztöndíj fennállása óta, azaz 2005 és 2008 között tanévenként 10-15 fenilketonuriás diák részesült havi 10.000 és 20.000 Ft-os támogatásban, ez az összeg viszont tovább emelkedett: a középiskolások és a főiskolások (illetve velük egy kategóriában az érettségi után szakmát tanulók) ettől a tanévtől havi 20-20 ezer forintos, míg a nappali tagozatos egyetemi hallgató, diétázók 40.000 Ft-os havi tanulmányi ösztöndíjban részesülhetnek. Ezek az összegek kiegészítik az állami, szociális ösztöndíjakat.

A különböző veleszületett anyagcsere-betegséggel élő betegséggel küzdő gyerekek taníttatása speciális igényeik miatt számos nehézségbe ütközik, ezért évtizedekig csak igen kevesen jutottak el a közép- illetve felsőfokú oktatásba. Régi tapasztalat ugyanis, hogy a szigorú diéta addig megy igazán gördülékenyen, amíg a gyermekekre, kamaszokra otthon főz az édesanyjuk. Az első nagyobb törés akkor jelentkezik, amikor egyrészt a serdülőkor problémái, másrészt az otthontól való elszakadás (kollégium, munkahely, elköltözés a szülői házból) együttesen vagy külön-külön jelentkeznek. Az addigi jó laboreredmények gyakran romlani kezdenek, pedig különösen az iskolai eredményességhez, a koncentráló- és tanulóképesség megőrzéséhez szükség van a szigorúan betartott diétára mind a fenilketonuria, mind a galaktozémia esetében.

Az ő helyzetük megkönnyítésére jött létre a Szabó Lajos Ösztöndíj a Numil Hungary támogatásával, mely étkezési költségeik kiegészítésével nagyban hozzájárul a szigorú diéta betartásához, ezáltal pedig lehetővé válik számukra az, hogy tanulmányaikra összpontosítsanak, és a családtól távol töltött idő alatt ne romoljon egészségügyi állapotuk. A vállalat büszke arra, hogy ezt a nagyszerű kezdeményezést felkarolhatta, támogathatja, és saját eszközeivel népszerűsítheti. A Numil és az alapítvány munkatársai azt remélik, hogy a pályázók száma tovább nő, és hogy az ösztöndíjon keresztül egyre többen fognak tanulmányaik folytatása mellett dönteni.

2008.10.07 12:36:34

forrás: HáziPatika.com


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tippek:

A sport és testedzés a legjobb immunrendszer-erősítő! Mozogjon rendszeresen! Csak arra ügyeljen, hogy megizzadt állapotban ne menjen hidegre, és vegyen magára pulóvert, míg lehűl! Még jobb egy meleg zuhanyozás!


Szponzorált hirdetések