Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mit ne egyen, aki gyógyszert szed?

kategória: Táplálkozás

A kiegyensúlyozott táplálkozáshoz szükségesnek tartott sok étel megzavarhatja néhány gyakran felírt gyógyszer hatását: gyengítheti, vagy veszélyes szintig fokozza. "Aki gyógyszeres kezelésre szorul, nem kell, hogy drámaian megváltoztassa az étrendjét, de fontos, hogy konzultáljon orvosával a lehetséges mellékhatásokról" - tanácsolja dr. Jane Alder, a Közép-Lancashire-i Egyetem gyógyszerész tanára.

Melyek a legveszélyesebb gyógyszer-étel kombinációk?

Gyümölcslé
A grapefruitban van egy furanokumarin nevű anyag, mely a bélrendszerben lévő egyes enzimek működését zavarja, emiatt több hatóanyag szívódik fel, időnként megkétszereződik, megháromszorozódik a gyógyszer hatása. Ne igyon grapefruitlevet az, aki ritmusszabályozó gyógyszert szed, illetve antidepresszánsokat, antihisztaminokat, antiepileptikumokat, magas vérnyomást vagy koleszterinszintet szabályozó szereket kap. Az áfonya és a gránátalma lassítja egyes vérhígítók és antidepresszánsok lebomlását a májban, így kevésbé hatásosak.

Tejtermékek
A tejtermékekben található kalcium kapcsolódik a tetracyclinhez és a minocyclinhez, melyeket többek közt a bőr gyulladásos elváltozásaira, továbbá kisebb gyulladásokra alkalmaznak (hólyaghurut). Az antibiotikum és a kalcium kombinációjából felszívódásra képtelen massza képződik a belekben. Egyetlen pohár tej 80 százalékkal csökkentheti az antibiotikum hatását. A kalcium megzavarhatja bizonyos csontritkulás elleni szerek hatását is. Ezért nem tanácsos tejterméket enni a gyógyszer bevétele utáni két órában.

Erjesztett ételek
Az erjesztett ételek, mint például az érlelt sajtok nagyon sok tiramint tartalmaznak, ami "sajt-szindrómát" okozhat. A tiramin reakcióba léphet a MAO-gátlókkal (antidepresszánsok), mert megakadályozza az összetevő felszívódásához szükséges enzim termelődését. Ez veszélyes mértékű vérnyomás-emelkedéshez vezethet. Tiramin van még a sertéshúsban,a banánban, az élesztőkivonatban,a csokoládéban és a szójában.

Hús
Az asztmások kerüljék a grillezett húsokat, mert a keletkező szénrészecskék meggátolják az asztmagyógyszerekben található theophylline működését. A szén önmagában is képes kiváltani magát az asztmás rohamot, így a nagyon égett húsok fogyasztása ellenjavallt.

Zöldfélék
Sok zöld színű gyógynövény és zöldség gazdag a véralvadást segítő K-vitaminban. Ilyen például a spenót, a káposzta és a zöld tea, de található belőle bőven a vörös húsokban is. Hatástalaníthatja a vérhígító gyógyszereket. A K-vitamin olyan erős, hogy a káposztaleves-diéta kipróbálói közül többen is trombózist vagy tüdőembóliát kaptak. Természetesen lehet ezeket az ételeket fogyasztani, de ne ezek képezzék az étrend alapját.

Rostdús ételek
A magas rosttartalom lassítja több hatóanyag felszívódását is, például a digoxinét, melyet szívritmus-zavarra alkalmaznak, a cukorbetegeknek adagolt metforminét, sőt a koleszterinszint-csökkentő statinét is. Ezzel együtt nem szabad a rostokat kiiktatni, mert a lassú emésztés miatt mérgező szinten is felhalmozódhat a gyógyszer a szervezetben. A gyógyszer bevételét követő két órán belül nem szabad rostban gazdag ételeket enni, de drámaian csökkenteni sem szabad a bevitelt.

Alkohol
Az alkohol több gyógyszer hatását is megzavarja, gyakrabban jelennek meg az esetleges mellékhatások, mint például a hányás, az emésztőszervi vérzés vagy az alacsony vérnyomás. Ha valaki antidepresszánsra vagy szorongásoldókra iszik, elálmosodhat, vagy akár az eszméletét is elvesztheti. Az értágítók, mint például a Viagra vagy az anginás rohamra adagolt gliceril-trinitrát az ereket lazítják el. Ha ezt a hatást még az alkohol is fokozza, veszélyesen lezuhanhat a vérnyomás.

Multivitaminok
Nagy koncentrációban több ásványi anyag is befolyásolhatja egyes gyógyszerek hatását. A magnézium, a vas, a cink és a kalcium kapcsolódhat például az antibiotikumokhoz, ezzel gátolva meg a felszívódásukat.

2011.06.06 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések