Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mit ne egyen, aki gyógyszert szed?

kategória: Táplálkozás

A kiegyensúlyozott táplálkozáshoz szükségesnek tartott sok étel megzavarhatja néhány gyakran felírt gyógyszer hatását: gyengítheti, vagy veszélyes szintig fokozza. "Aki gyógyszeres kezelésre szorul, nem kell, hogy drámaian megváltoztassa az étrendjét, de fontos, hogy konzultáljon orvosával a lehetséges mellékhatásokról" - tanácsolja dr. Jane Alder, a Közép-Lancashire-i Egyetem gyógyszerész tanára.

Melyek a legveszélyesebb gyógyszer-étel kombinációk?

Gyümölcslé
A grapefruitban van egy furanokumarin nevű anyag, mely a bélrendszerben lévő egyes enzimek működését zavarja, emiatt több hatóanyag szívódik fel, időnként megkétszereződik, megháromszorozódik a gyógyszer hatása. Ne igyon grapefruitlevet az, aki ritmusszabályozó gyógyszert szed, illetve antidepresszánsokat, antihisztaminokat, antiepileptikumokat, magas vérnyomást vagy koleszterinszintet szabályozó szereket kap. Az áfonya és a gránátalma lassítja egyes vérhígítók és antidepresszánsok lebomlását a májban, így kevésbé hatásosak.

Tejtermékek
A tejtermékekben található kalcium kapcsolódik a tetracyclinhez és a minocyclinhez, melyeket többek közt a bőr gyulladásos elváltozásaira, továbbá kisebb gyulladásokra alkalmaznak (hólyaghurut). Az antibiotikum és a kalcium kombinációjából felszívódásra képtelen massza képződik a belekben. Egyetlen pohár tej 80 százalékkal csökkentheti az antibiotikum hatását. A kalcium megzavarhatja bizonyos csontritkulás elleni szerek hatását is. Ezért nem tanácsos tejterméket enni a gyógyszer bevétele utáni két órában.

Erjesztett ételek
Az erjesztett ételek, mint például az érlelt sajtok nagyon sok tiramint tartalmaznak, ami "sajt-szindrómát" okozhat. A tiramin reakcióba léphet a MAO-gátlókkal (antidepresszánsok), mert megakadályozza az összetevő felszívódásához szükséges enzim termelődését. Ez veszélyes mértékű vérnyomás-emelkedéshez vezethet. Tiramin van még a sertéshúsban,a banánban, az élesztőkivonatban,a csokoládéban és a szójában.

Hús
Az asztmások kerüljék a grillezett húsokat, mert a keletkező szénrészecskék meggátolják az asztmagyógyszerekben található theophylline működését. A szén önmagában is képes kiváltani magát az asztmás rohamot, így a nagyon égett húsok fogyasztása ellenjavallt.

Zöldfélék
Sok zöld színű gyógynövény és zöldség gazdag a véralvadást segítő K-vitaminban. Ilyen például a spenót, a káposzta és a zöld tea, de található belőle bőven a vörös húsokban is. Hatástalaníthatja a vérhígító gyógyszereket. A K-vitamin olyan erős, hogy a káposztaleves-diéta kipróbálói közül többen is trombózist vagy tüdőembóliát kaptak. Természetesen lehet ezeket az ételeket fogyasztani, de ne ezek képezzék az étrend alapját.

Rostdús ételek
A magas rosttartalom lassítja több hatóanyag felszívódását is, például a digoxinét, melyet szívritmus-zavarra alkalmaznak, a cukorbetegeknek adagolt metforminét, sőt a koleszterinszint-csökkentő statinét is. Ezzel együtt nem szabad a rostokat kiiktatni, mert a lassú emésztés miatt mérgező szinten is felhalmozódhat a gyógyszer a szervezetben. A gyógyszer bevételét követő két órán belül nem szabad rostban gazdag ételeket enni, de drámaian csökkenteni sem szabad a bevitelt.

Alkohol
Az alkohol több gyógyszer hatását is megzavarja, gyakrabban jelennek meg az esetleges mellékhatások, mint például a hányás, az emésztőszervi vérzés vagy az alacsony vérnyomás. Ha valaki antidepresszánsra vagy szorongásoldókra iszik, elálmosodhat, vagy akár az eszméletét is elvesztheti. Az értágítók, mint például a Viagra vagy az anginás rohamra adagolt gliceril-trinitrát az ereket lazítják el. Ha ezt a hatást még az alkohol is fokozza, veszélyesen lezuhanhat a vérnyomás.

Multivitaminok
Nagy koncentrációban több ásványi anyag is befolyásolhatja egyes gyógyszerek hatását. A magnézium, a vas, a cink és a kalcium kapcsolódhat például az antibiotikumokhoz, ezzel gátolva meg a felszívódásukat.

2011.06.06 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések