Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Táplálja a rákot a C-vitamin!

kategória: Alternatív medicina, Daganatos betegségek, Gyógyszerészet, Táplálkozás

A C-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítők számos kemoterápiás szer hatását csökkentik - áll egy új, szerdán megjelent tanulmányban.

Laboratóriumban, izolált daganatsejteken végzett kísérletekben azt találták, hogy 30-70 százalékkal kevesebb sejt pusztult el a kemoterápia hatására C-vitaminnal történt előkezelés után.


Egérkísérletek alapján kiderült, hogy a daganatok gyorsabban növekedtek, ha az állatok a kemoterápia mellett C-vitamin kezelésben is részesültek. A kutatók szerint emberben hasonló játszódhat le.
"A C-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítők csökkenthetik a betegeknél a kemoterápiára adott választ" - mondta el Mark Heaney, a Sloan-Kettering Onkológiai Központ szakorvosa, a tanulmány vezető szerzője.

Régebbi tanulmányok alapján azt gondolták, hogy a C-vitamin hasznos lehet a rákbetegek számára, mint antioxidáns. Augusztusban egy kísérlet azt igazolta, hogy az egerekbe injekciózott nagydózisú C-vitamin 50 százalékkal csökkentette a daganatok növekedését.

Az új kutatás azonban azt mutatja, hogy számos kemoterápiás szer szabadgyököket képez az oxigénből, a kutatás elmélete szerint a C-vitamin semlegesíti a szabadgyököket és így a daganatsejtek a kezelés ellenére életben maradnak.

Heaney elmondta, hogy a C-vitamin jót tesz az egészséges szöveteknek, meghosszabbítja a sejt életét azáltal, hogy védi a sejt "erőművét", a mitokondriumot.
"De nem ez a célunk, amikor a rákos sejteket próbáljuk elpusztítani!" - nyilatkozta Heaney, hiszen minden kemoterápiás szer a mitokondriumok elpusztítása útján vált ki sejthalált.

A tanulmány szerint, mely a Cancer Research folyóirat október 1-jei számában jelent meg, ettől függetlenül a daganatos betegeknek egészségesen kellene étkezniük, ideértve a C-vitaminban gazdag ételek fogyasztását is.

Animáció: HáziPatika.com

2008.10.03 16:59:36

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Aranyér

Az aranyérbetegség kezelése

Egy bizonyos kor felett egyre többen küzdünk aranyérbetegséggel. Ha utol is ért az állapot, szeretnénk minél előbb megszabadulni tőle, vagy legalább enyhíteni a tüneteket. Cikkünkben az aranyér kezelési lehetőségeit foglaljuk össze.

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések