Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tanulmányozták a halálközeli élményt

kategória: Pszichológia

Egy új kutatás szerint minden századik amerikai be tud számolni halálközeli élményről, mely megjelenhet testen kívüli élmény, halottakkal való találkozás, fényes alagút formájában is. Dean Mobbs a Cambridge-i Egyetemről, valamint Caroline Watt az Edinburghi Egyetemről arról írnak tanulmányukban, hogy a "közhiedelemmel ellentétben semmi paranormális nincs ezekben a jelenségekben. A halálközeli élmény tulajdonképpen amiatt következik be, hogy az agy normális funkciója traumás, illetve esetenként ártalmatlan események hatására is megváltozik". 

Mobbs és Watt megjegyzi, hogy a halálközeli élmény klasszikus tüneteinek egy részét olyan emberek élték át, akik igazából nem voltak halálos veszélyben. Ez arra utal, hogy már a halál közelségének érzete is épp elég zavaró és felkavaró ahhoz, hogy ilyen élményekhez vezessen.

"Az áldozat úgy érzi, hogy meghalt, pedig valójában a közelében sem jár. Balesetek és bizonyos betegségek esetében következik be a jelenség. Nem egészen világos, hogy miért jelentkezik, de az egyik lehetséges magyarázat az, hogy az agy igyekszik értelmet adni a különös történéseknek" - véli Caroline Watt. Szerinte az emberek azért misztifikálják ennyire a halálközeli élményt, mert szeretnék azt hinni, hogy a lélek túléli a test halálát.

2011.10.17 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Erzsike néni titka

Igen, a legendák köztünk élnek! Sőt, megszólaltathatók, kifaggathatók! Megtudhatjuk tőlük, mi az a plusz, mi az a hajtóerő, ami például háromszoros olimpikonná tehet egy tornászlányt, és mi a titka, hogy ma, 83 éves korában is energiát sugároz magából?

tovább


Szponzorált hirdetések