Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A talpmasszázs enyhíti a szenvedést

kategória: Alternatív medicina, Daganatos betegségek

A reflexológia, a fáraók kora óta alkalmazott speciális talpmasszázs segíthet a rákos betegek tüneteinek enyhítésében, és megkönnyíti mindennapjaikat - állítják határozottan a Michigan Állami Egyetem kutatói. A Nemzeti Rák Intézet finanszírozásában elvégzett első nagy léptékű, randomizált kísérlet a standard rákterápia kiegészítéseképpen alkalmazott reflexológia témáját vizsgálta. Az Oncology Nursing Forum közölt róla cikket. "Korábban is feltételezték, hogy ez a fajta kezelés nyújt némi komfortérzetet, de eleddig nem dokumentálták az előnyös hatásait. Ez az első lépés annak irányába, hogy egy kiegészítő terápia a fő kezelés részévé váljon" - mondta Gwen Wyatt, az Ápolási Szakkollégium professzora.

A reflexológia alapja az a feltételezés, hogy a talp bizonyos pontjainak stimulációja javítja az annak megfelelő szervek, mirigyek és más testrészek működését. 385 olyan nő vett részt a kutatásban, akik előrehaladott, áttétes mellrák miatt részesültek kemoterápiában vagy hormonkezelésben. Véletlenszerűen három csoportra osztották őket: néhányukat képzett talpreflexológus kezelte, mások placebo hatású talpmasszázst kaptak, a többiek pedig csak a standard orvosi terápiában részesültek. A résztvevőket kikérdezték tüneteikről a kutatás kezdetén, majd 5, illetve 11 hét elteltével. A reflexológushoz járók között jelentősen csökkent a mellrákosok körében gyakori légszomj. Talán a jobb légzés miatt könnyebben boldogultak a mindennapi feladatokkal, amilyen a lépcsőzés, az öltözködés, vagy a bevásárlás.

Wyatt professzort meglepte, hogy a kezelés elsősorban testi funkciókra fejtette ki hatását, nem a pszichére. "Nem láttuk a várt változásokat az érzelmek, például a szorongás és depresszió terén. A legjelentősebb fejlődést a testi tünetek terén írhattuk le."  Az is váratlan volt, hogy a placebo talpmasszázscsoport tagjainak kimerültsége csökkent, főleg azért, mert a reflexológiás kezelés során ez nem jelentkezett. A reflexológia nem csökkentette a fájdalmat és a hányingert, de ennek az is lehet az oka, hogy a betegek igen erős hatású gyógyszereket kaptak.

2012.11.17 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Korkontroll: a megújulás képessége

"Nem az a kérdés, hogy milyen hosszú életünk lesz, hanem az, hogy milyen lesz hosszú életünk" - fogalmazott Prof. M. Klentze, az Európai Anti-Aging Társaság elnöke. A Kor-Kontroll segíthet szebbé, jobbá tenni az életünk második felét is.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések