Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Köthetünk békét a baktériumokkal?

kategória: Fertőző betegségek

Az emberi testben tízszer annyi bakteriális sejt található, mint emberi sejt. Ehhez az összetettséghez még a humán immunrendszer adaptív természete is hozzáadódik. Az immunrendszer antitesteket termel bizonyos kórokozók ellen, amiket újra fel tud használni, amikor később ugyanaz a baktérium fenyegeti.

Eddig főként kórokozókként tekintettünk az emberi szervezetben előforduló mikrobákra, amelyek ellen harcolni kell, az emberi test és a mikrobák bonyolult kölcsönhatására vonatkozó legújabb bizonyítékok azonban arra utalnak, hogy másképp kellene értelmeznünk a kapcsolatot, állítja Eric Harvill, a Pennsylvaniai Egyetem mikrobiológusa: "lassanként kezdjük megérteni, hogy az immunrendszer sokkal több jótékony baktériummal áll kölcsönhatásban, mint kórokozóval, ideje újragondolnunk az immunrendszerről alkotott képünket".

Ennek az újfajta, rugalmasabb megközelítésnek az a lényege, hogy egyensúlyt kell találni a kórokozók elleni küzdelem és a jótékony mikrobák segítségének igénybe vétele között. Az már köztudott, hogy bizonyos baktériumok segítik az emésztést, de a mikrobák a test más funkcióit is segíthetik, többek között erősíthetik az immunrendszert, és reagálhatnak a sérülésekre. Bizonyos esetekben a kórokozók elleni harc negatívan befolyásolhatja a mikrobák immunrendszerre gyakorolt jótékony hatását. Az antibiotikumot szedő betegekre például az élesztőgombás és az MRSA fertőzés nagyobb kockázata leselkedik.

Az mBio szaklap legújabb számában megjelent tanulmányában Eric Harvill azt állítja, hogy egyes kutatók még mindig elvetik ezt az immunrendszerrel kapcsolatos szélesebb körű megközelítést. Érdekes módon a növényekre szakosodott biológusok közül sokkal többen fogadják el, miután felismerték, hogy a vírusok például segíthetnek a növényeknek ellenállni az aszállyal és a hőséggel szemben. Eric Harvill azt reméli, hogy az egyre jobban halmozódó bizonyítékoknak köszönhetően a megközelítésmód egyre inkább elterjed majd az immunológus és biológus társadalom fősodrában is.

2013.04.12 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések