Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Tájékoztató füzet csalások kivédésére

kategória: Új termékek, szolgáltatások

Kétezer tájékoztató füzetet oszt szét a rendőrség fővárosi idősek között az időskorúak védelmében indult bűnmegelőzési program keretében; a brosúra a csalások megelőzésének módjaira hívja fel a figyelmet. Tóth Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya egy újpesti idősotthonban jelentette be, hogy a fővárosi rendőrség programot indított az idősek sérelmére elkövetett lopások és csalások megelőzésére.

Tavaly kétezer rablás történt a fővárosban, ezek negyedében idősek voltak az áldozatok. Az elmúlt években azt tapasztalták, hogy mind Budapesten, mind vidéken együtt kell élni egy jelenséggel, az idősek sérelmére elkövetett "trükkös lopásokkal". Ennek az egyik leggyakoribb változata, amikor az elkövető egy szolgáltató munkatársának adja ki magát, így jut be a lakásba és lop el vagy csal ki értékeket.

Egy újfajta csalás is megjelent: telefonon hívja fel egy ismeretlen az idős embert, és azt állítja, hogy valamelyik családtagját súlyos baleset érte, kórházba került, és az élete megmentéséhez pénzre van szükség. Arra utasítják az áldozatot, hogy tegyen egy postaládába pénzt, majd siessen a kórházba. A rendőrfőkapitány közlése szerint több idős embertől százezreket, milliókat csaltak ki így.

A bűncselekmények megelőzése érdekében a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Fővárosi Önkormányzat több millió forintos támogatásával kétezer tájékoztató füzetet oszt szét a budapesti időseknek, hogy felismerjék, ha csalók be akarják csapni őket. A rendőrfőkapitány szerint fontos az elővigyázatosság: aki valamilyen szolgáltató munkatársának adja ki magát, azt ellenőrizni kell, nagyobb értékeket nem jó otthon tartani. Emellett fontos a családdal való kapcsolattartás és a szomszédok figyelése. A füzeteket főként nyugdíjasklubokban, piacokon, bevásárlóközpontokban fogják terjeszteni.

2011.06.05 00:02:00

forrás: MTI


50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések