Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Érbe helyezett vérrögszűrő embólia ellen

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Nincs konszenzus az egészségügyi ellátók között abban a tekintetben, hogy helyes-e szűrőt helyezni test fővénájába (vena cava), még nem nyert ugyanis bizonyítást, hogy előnyös lenne ez a beavatkozás. A speciális filter elvben megelőzhetné, hogy a vérárammal sodródó vérrögök a tüdő ereiben megakadva embóliát okozzanak, mely egy életveszélyes szövődmény.

A szűrőt az alsó testfélt ellátó vena cava inferiorba (alsó űrös visszér) kell helyezni, így védve ki az alsó végtagokban és a medencében kialakult vérrögök (mélyvénás trombózis) szívbe jutását. A beavatkozás gyakorlatilag az egyetlen módszer lehet az embólia ellen, ha a beteg nem szed vérhígítót. Mindazonáltal dr. Alisha Oropallo, a North Shore Egészségügyi Központ igazgatója szerint a módszer hatékonysága sosem nyert bizonyítást.


A JAMA Internal Medicine aktuális számában bemutatott tanulmány azt a célt tűzte ki maga elé, hogy bemutassa az amerikai gyakorlatot. Dr. Richard White és a Kaliforniai Egyetem (Davis) munkatársai 2006 januárja és 2010 decembere között 263 kórház ellátási gyakorlatát térképezték fel. Megállapították, hogy a szűrést a mélyvénás trombózissal diagnosztizált betegek 15 százalékánál alkalmazták. Az egyes kórházakat tekintve igen nagy változékonyságot mutatott a használat (0-39 százalék). A beavatkozási indokok között olyan tényezők szerepeltek, mint a kórházi ellátás alatt jelentkező vérzés, nagyobb műtét trombózisos betegnél, előrehaladott rákos vagy más súlyos betegség. A kórházak általános ellátási felkészülése és a kórházi kultúra is nagyban befolyásolta, hogy milyen mennyiségben alkalmazták a módszert. A cikk végkövetkeztetése az volt, hogy ameddig nem végzik el randomizált (véletlenszerűen beosztott) betegcsoporton a klinikai vizsgálatokat, addig igen nehéz megítélni a hatékonyságot.

Animáció: HáziPatika.com

2013.03.28 00:02:00

forrás: Maximanet.hu/Wellness


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Alkonyodik

A pszichés rendellenességek egy része kifejezetten az időskorhoz kapcsolódik. A zavarok gyakran az életkor sajátos nyomásainak következtében alakulnak ki, másszor egyéni traumatikus élmények, vagy biológiai rendellenességek húzódnak meg mögöttük.

tovább


Szponzorált hirdetések