Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szűrjön meg, csak ne kérdezzen a szexről!

kategória: Fertőző betegségek, Nőgyógyászat, Pszichológia, Szexológia

Hatékonyabb lenne a chlamydia-szűrés, ha fiatal nőket nem faggatnák a szexuális életükről, partnereik számáról - derült ki egy ausztrál felmérésből.

Az ausztrál nők nem szeretnek a szexuális életükről beszélni orvosaikkal. Néhányuk - saját bevallása szerint - még hazudna is, ha partnerei számát firtatnák a rendelőben. Ezen adatok alapján a tanulmány írói szerint érdemes lenne a chlamydia-szűrővizsgálatokat megelőző kérdőívből kihagyni a szexuális életre vonatkozó kérdéseket - olvasható a BioMed Central honlapján megjelent tanulmányban.

A chlamydia az egyik leggyakrabban diagnosztizált szexuális úton terjedő betegség Ausztráliában és az Egyesült Királyságban. A betegség a 25 év alatti nők körében fordul elő leggyakrabban, és kezeletlenül komoly tüneteket, akár meddőséget is okozhat.

A Melbourne-i egyetem kutatói 24 nőt kérdeztek ki, akik 16 és 24 év közöttiek voltak. Azt mondták, hogy feszélyezve érzik magukat, ha szexuális életükről kell beszélniük az orvosaikkal, ezért inkább nem is mennek el a vizsgálatra.

A kutatók szerint fontos, hogy a chlamydia pozitív betegek megértsék, mivel a betegség szexuális úton terjed, ezért az összes volt és jelenlegi partnerükkel fel kell venni a kapcsolatot.
"Ugyanakkor amíg egy nőről nem bizonyosodik be, hogy valóban beteg, addig felesleges a szerelmi életéről faggatni, hiszen ez valószínűleg kellemetlenül érinti. A chlamydia szűrések igen fontosak, és ha csak annyit kell tennünk annak érdekében hogy a nők részt vegyenek rajta, hogy nem kérdezünk a szexuális életükről, ám legyen" - nyilatkozta Natasha Pavlin, a felmérés koordinátora.

2008.05.13 15:58:19

forrás: Medipress/HáziPatika.com


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések