Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szúrás helyett nyálcseppentés?

kategória: Diabétesz

Egyesült államokbeli és indiai kutatók egy olyan nyálteszt kifejlesztésén dolgoznak, amely segítségével követhető lesz a II-es típusú cukorbetegség, egy napon ez talán majd kiválthatja a vérvizsgálatot.

A tudósok azonosítottak a nyálban olyan fehérjéket, amelyek a cukorbetegeknél gyakrabban fordulnak elő, mint az egészségeseknél, erre alapozzák a kifejlesztendő vizsgálatot. Azonban Dr. Umesh Masharani, a San Franciscóban található Kalifornia Egyetem docense szerint ez az eljárás egyhamar nem szorítja ki a vérből végzett vizsgálatot, ám érdekesnek tartja a felfedezést.


A vizsgálat során Paturi V. Rao, a hyderabadi Orvostudományi Egyetem Nizam Intézete, Endokrinológiai és Anyagcsere Részlegének dolgozója és munkatársai II-es típusú cukorbetegségben szenvedők és egészségesek nyálát elemezték és 65 olyan fehérjét találtak, amelyek a cukorbetegeknél kétszer gyakrabban fordult elő, mint az egészségeseknél. Ez alapján szeretnének egy olyan vizsgálati módszert kifejleszteni, amely a nyál segítségével szűri és követi nyomon a cukorbetegséget, mivel sok embert a tűszúrással járó fájdalom tart távol a rendszeres ellenőrzéstől.

"Újabb kísérletek azt mutatták, hogy a cukorbetegség korai diagnózisa és kezelése megelőzi a szív-érrendszeri szövődmények kialakulását és a halálozást, így a kialakulás molekuláris mechanizmusának megértése közelebb visz a pontos diagnózishoz és a korai beavatkozáshoz" - olvasható a tanulmányban. Dr. Charles F. Burant diabétesz-szakértő, a Michigani Egyetem belgyógyász professzora szerint azonban a nyáltesztnek nincs klinikai jelentősége, mivel a kérdéses fehérjék jelentőségét még nem ismerjük. A cukorbetegségnek és az azt megelőző állapotnak van egy biomarkere: a vércukorszint, ezzel a betegség pontosan követhető, nincs szükség a nyálból végzett vizsgálatra.

Animáció: HáziPatika.com

2009.01.22 13:10:01

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.


Szponzorált hirdetések