Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szupertapadó ragtapasz műtéti sebekre

kategória: Új termékek, szolgáltatások

Amerikai kutatók olyan szupertapadó ragtapaszt fejlesztettek ki, amely mikroszkopikus tűk segítségével rögzülve segíti a műtéti sebek gyógyulását. A halak bélrendszerében élő parazita féreg által ihletett sebtapasz a kaktusz tüskéihez hasonló tűk segítségével rögzül a bőrön, így nincs szükség kapcsok vagy öltések alkalmazására. Fejlesztői azt állítják, hogy háromszor erősebb az égési sérültek esetében jelenleg használt anyagoknál. A Nature Communications szaklapban megjelent tanulmány szerint az állatkísérletek sikerrel zárultak. A bostoni Brigham and Women's Kórház kutatói azt is elmondták, hogy a négy négyzetcentiméteres tapasz apró tűinek segítségével akár gyógyszert is be lehet juttatni a szervezetbe.

Az öntapadó kötszerek többsége rosszul tapad a nedves bőrön. A kötszert vagy bőr graftokat kapcsokkal és öltésekkel erősíthetik meg, ez azonban elkerülhetetlenül traumát okoz a szövetekben. Ennek elkerülése érdekében a kutatók dr. Jeffrey Karp vezetésével a Pomphorhynchus laevis (buzogányfejű féreg) módszerét kezdték vizsgálni. A parazita a gazdaszervezetben a csúszós felületeken mikroszkopikus méretű tűkkel kapaszkodik meg, amelyek behatolnak a felületbe, majd miután nedvessé válnak, megduzzadva erősen rögzülnek. Ez azt jelenti, hogy a tűcskék behatoláskor minimális károsodást okoznak, mégis maximális tapadást biztosítanak.

Dr. Karp sebtapasza ezt a módszer utánozza olyan mikroszkopikus műanyag hegyek segítségével, amelyek szárazon merevek, de a szövetbe hatolva és átnedvesedve megduzzadnak. Ez a különleges kivitelezés lehetővé teszi, hogy a tűk úgy tapadjanak a lágy szövethez, hogy közben minimális károsodást okozzanak benne. Ráadásul eltávolításkor a kapcsokhoz képest kisebb traumát okoz a szövetekben, a vérben és az idegekben, és a fertőzés kisebb kockázatával is jár.

2013.04.30 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.


Szponzorált hirdetések