Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szuperegészséges gyümölcsök Indiából

kategória: Táplálkozás

Indiai gyümölcsök vizsgálatakor jutottak a szakemberek arra a felismerésre, hogy a gujáva lehet korunk új szupereledele. Ezt az Európban egzotikusnak számító gyümölcsöt hazájában a szegények fogyasztják. Nagy mennyiségben tartalmaz olyan antioxidánsokat, amelyek védik a bőrt az öregedéstől, és segítenek megelőzni a rákot.

A hyderabadi Indiai Nemzeti Intézet kutatása szerint 100 gramm gujávában 500 milligramm antioxidáns található, míg ugyanannyi indiai szilvában 330 milligramm, a gránátalmában pedig 135 milligramm. Magas gyümölcscukor-koncentrációja ellenére a mangóban 170 milligramm antioxidáns található, háromszor annyi, mint a papayában, amelynek enzimjei viszont gyomorbántalmak kezelésére használatosak. Az almában a gujávában található mennyiség egynegyede van, míg a banánban csupán 30 milligramm.

Dr. Sreeramulu endokrinokógus véleménye szerint a modern életstílus kedvez a szabadgyökök kialakulásának, amelyek először a sejtek membránját pusztítja el, majd magukat a sejteket. Emiatt fontos antioxidánsokban gazdag gyümölcsöket enni. "Manapság nagy a légszennyezettség, sok szintetikus élelmiszert fogyasztunk, és hatalmas rajtunk a feszültség, amely a szabadgyököknek kedvez. Ezek ellen küzdenek az antioxidánsok, így segítenek elkerülni a rákot, a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, az emésztőszervi problémákat, valamint meggátolják az öregedést is. Azt ugyan eddig nem sikerült bizonyítani, hogy gyógyításra is alkalmasak, de a megelőzésnek igen hatékony eszközei."

2011.10.26 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.


Szponzorált hirdetések