Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szuperélelmiszer és szezonja is van - az áfonya

kategória: Alternatív medicina, Táplálkozás, Zöldség-gyümölcs

Tele vannak antioxidánsokkal, vitaminokkal és élelmi rosttal, de mégis azért hívják őket szuperélelmiszereknek, mert egyedülálló egészségügyi előnyöket kínálnak.

Ide tartozik a spenót, a szója, zab, diófélék, paradicsom, lazac vagy olajos halak és az áfonya.

Az Ausztrál Vese Egészség orvos igazgatója, Tim Mathew szerint az áfonya szuperélelmiszer, mivel megelőzi a húgyúti fertőzések kiújulását az arra hajlamos nőknél. 2009-es tanulmányuk azt is kimutatta, hogy a nőknek csaknem 60 százaléka szenved a visszatérő és fájdalmas betegségtől (ÚTI).

"Tanulmányok kimutatták, hogy az áfonya hatásos lehet, mert a proantocianidinek (PAC) egyedülálló összetevőit tartalmazza, mely meggátolja a baktériumok húgyutakba jutását" - mondta Dr. Mathew.

"Ez a kutatás kimutatta, hogy az ausztrál nők egy része feleslegesen szenved" - mondta Kate Di Prima, egy akkreditált dietetikus. Kétharmaduk tudja, mit kellene ennie, de csak egyharmaduk teszi. A nők 58 százaléka tud az áfonya áldásos hatásáról, de csak 18 százalék fogyasztja rendszeresen. "Ideje a gyakorlatba is áthelyezni a szuperélelmiszerekről szóló tudásunkat a kiegyensúlyozott étrend részeként a betegségek kockázatának csökkentésére."

2009.07.31 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések