Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szuperbaktériumok támadása várható jövőre

kategória: Fertőző betegségek, Gyógyszerészet

Géncserék következtében olyan baktériumok alakulhatnak ki, amelyek ellenállnak szinte valamennyi ma használatos antibiotikumnak, és gyorsan terjednek, ezért vélhetően sok fejfájást okoznak majd az orvosoknak a következő években - jósolja egy egészségügyi szakértő a New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóiratban megjelent kommentárjában.

Robert Moellering a bostoni Harvard Egyetem orvosi fakultása, valamint a Beth Israel Deaconess Orvosi Központ kutatója szerint a legnagyobb figyelmet az NDM-1 jelű rezisztenciagén érdemli.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legutóbb augusztusban bocsátott kifigyelmeztetést az NDM-1 jelű (Újdelhi-metalo-bétalaktamáz-1) génnel kapcsolatban, amely képessé tesz egyes mikroorganizmusokat arra, hogy ellenálljanak szinte valamennyi jelenleg használatos antibiotikumnak.
A DNS-láncok közötti vagy azon belüli áthelyeződésre képes mozgékony genetikai elemek a magasabb rendű élőlényekkel szemben a baktériumoknál még igen gyakoriak. Az "ugráló" gének új helyükön befolyásolhatják a környezetükben lévő gének működését, lehetővé teszik az antibiotikum-rezisztencia kialakulását.

Az NDM-1 gén előfordulását brit kutatók augusztusi közleménye szerint Nagy-Britanniában, Indiában Pakisztánban és Bangladesben jelezték, Moellering leírása alapján azonban izolálták már Ausztráliában, az Egyesült Államokban, Izraelben, Törökországban, Kínában, Franciaországban, Japánban, Kenyában is. Az új típusú rezisztenciagén, az NDM-1 az úgynevezett Enterobacteriaceae (bélbaktérium) törzseknél jelent meg.
A szerző emlékeztet rá, hogy az NDM-1 gént tartalmazó baktériumtörzsek többsége szinte minden forgalomban levő antibiotikummal szemben rezisztens, volt olyan eset, amikor csak kolisztinre, egy régebbi antibiotikumra volt érzékeny a kórokozó. Moellering kiemeli, hogy szinte valamennyi ilyen fertőzés visszavezethető Indiába, ahol 2008-ban először azonosították baktériumtörzsekben az NMD-1 rezisztenciagént.
Az NDM-1 gént tartalmazó kórokozók terjedésének megelőzé­sére a szokásos eszközök használhatók: izoláció, kézfertőtlenítés és az antibiotikumok körültekintő alkalmazása.

Videó: HáziPatika.com

2010.12.22 00:02:00

forrás: MTISzponzorált hirdetések