Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szüntelen a küzdelem a kórokozók ellen

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Fertőző betegségek

Az emberi szervezet állandó harcban áll a kórokozókkal - hangsúlyozta Erdei Annak akadémikus Immunválaszaink a mindennapi kihívásokra a legújabb eredmények tükrében című előadásában a Magyar Tudományos Akadémián. "Immunrendszerünk fő feladata, hogy a kórokozókkal szemben megvédjen minket. Mind környezetünkben, mind a szervezetünkben számos mikroba található, de fontos hangsúlyozni, hogy ezek egy része hasznos. Testtömegünkből 1-1,5 kilogrammot a magunkkal hurcolt baktériumok tesznek ki, amelyek hasznosak, és hozzájárulnak szervezetünk életben tartásához, hatékony működéséhez" - mondta a magyar tudomány ünnepének a megnyitóján.

Mint az ELTE immunológiai tanszékén működő, az MTA által támogatott kutatócsoport vezetője rámutatott, a környezetünkben milliárdos nagyságrendben jelenlévő kórokozók ellen viszont folyamatos a harc, amely mindkét fél részéről a túlélésért zajlik, és nem mindig az ember, az orvostudomány kerül ki győztesen. Egyes betegségeket oltóanyagok, gyógyszerek révén leküzdöttek, mások, például a HIV-vírus ellen folytatódik a küzdelem.

Az immunrendszer a szervezet saját sejtjei felől érkező kihívásokra is reagál (ilyenek a tumorok, az autoimmun folyamatok). Mindkét esetben a válasz két szinten történik meg: az ősibb, veleszületett immunrendszer azonnal reagál, a szerzett immunválasz pedig, amely sokkal specifikusabb és memóriával is rendelkezik, egy-két héttel később fejti ki hatását. "Immunrendszerünk sikerét az segíti, hogy járőrei mindenütt megtalálhatók, de különös jelentőségűek a légzőszervekben és a tápanyagcsatornában, azokban a szervekben, amelyek közvetlenül érintkeznek a külvilággal" - magyarázta Erdei Anna.

Az akadémikus kitért a vakcinákra is, amelyek nemcsak a betegségek megelőzésében játszanak szerepet, hanem gyulladások, autoimmun folyamatok kezelésében és tumorok ellenanyagokkal való elpusztításában is. Ezzel kapcsolatban ismertette az ELTE Immunológiai Tanszéke és az MTA-ELTE immunológiai kutatócsoportjának legújabb eredményeit, egyebek közt bemutatva, hogy az itt kifejlesztett fehérjechipek miként segítik bizonyos autoimmun betegségek kórismézését.

2012.11.09 00:02:00

forrás: MTI


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések