Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szülőkre veszélyes tizenévesek

kategória: Gyermek-egészségügy, Pszichológia, Vészhelyzetek, katasztrófák

A tizenéves ausztrál fiatalok egyre nagyobb arányban erőszakoskodnak és verekednek szüleikkel  - az erőszaknak egy olyan, eddig kevésbé feltérképezett formája ez, amely egyaránt ered az erőszakos szerepmodellekből és a túl engedékeny nevelésből.

Az ausztrál NSW-ben és a Victoriaban megjelent friss tanulmányok mutatták ki, hogy egyre több szülő esik áldozatául gyermeke fizikai és pszichológiai erőszakoskodásának; főként serdülő fiúk fordulnak anyjuk ellen.

  Egy Victoriaban megjelent tanulmány arról számol be, hogy 2002 és 2006 között 23 százalékkal nőtt a családon belüli erőszakban érintett, 19 évnél fiatalabb személyek aránya. Minden tizedik bejelentett családi erőszakos esetben tizenéves az elkövető - ez körülbelül 3500 esetet jelent évente.

  Bár a rendőrségnek nincsenek pontos statisztikái, a Nyugat-Sydney Egyetem kutatása szerint a nők 51 százaléka szenvedett már el erőszakot saját gyermekétől. Sőt a kutatók azt állítják: ez az arány magasabb is lehet, csak a szégyen és a titkolózás miatt az anyák nem jelentik ezeket az eseteket a hatóságoknak.

Az anyák leginkább a 13 és 18 év közötti fiúktól félnek, és az is kiderült: minél koraibb életszakaszban kezdődött az erőszakoskodás, annál tovább tartott, és annál komolyabb mértéket öltött.

  Jo Howard klinikai családterapeuta szerint az anyák gyakran évekig szenvednek az erőszaktól, mire rászánják magukat arra, hogy segítséget kérjenek. Sokan nem biztosak abban sem, vajon az erőszakosság nem csak a normális tizenéves viselkedés része-e, és inkább elbagatellizálják az eseteket.

"- A tűrőképességük legvégső határán kell lenniük ahhoz, hogy hívják a rendőrséget., Sok szülő nem is tudja, hogy a hatóságokhoz is fordulhat ezekkel a problémákkal. Ez tényleg az utolsó lépés, amit megtesznek" - mondta el  a kutató.

  Howard kutatása 10 családban térképezte fel a tizenéves erőszakot. Kiderült: majdnem minden fiúgyermek tapasztalta vagy látta saját apját vagy más férfit erőszakoskodni anyjával vagy saját magával szemben, és legtöbbjüknek kisgyerekkoruk óta tanulási és viselkedési zavarai is voltak.

  Az anyák elmondták a kutatóknak, gyermekeik hogyan köpték le vagy ütötték meg őket, hogyan káromkodtak velük, hogyan fenyegették őket késsel vagy más fegyverrel, hogyan loptak tőlük pénzt, illetve hogy nem tartották tiszteletben magánszférájukat még a fürdőszobában sem. Elmondták, hogy félelemben éltek otthon, és aggódtak, hogy fiuk hogyan fog bánni későbbi barátnőivel.

  Howard elmondta: egy másik lehetséges forgatókönyv szerint azokban a családokban is egyre gyakoribbá válik a tizenéves erőszak, ahol a túlterhelt szülők egész nap dolgoznak, hogy mindent biztosítsanak gyermekük számára, de nem képesek meghúzni a határokat. Azt kompenzálják, hogy nincsenek a gyermekükkel, de a gyerekek egy idő után elkezdenek visszaélni ezzel, és egyre erőszakosabbá válnak.

  Lesley Wilkes, az egyetem ápolási karának munkatársa elmondta: azok az anyák vannak leginkább kitéve az erőszak eme formájának, akik fiatalok, egyedülállók, alacsony az iskolai végzettségük, és nincs állandó munkahelyük.

  "Tizenéves gyermeked esetleg beszélhet csúnyán veled egyszer, de nem káromkodhat minden nap, és egyetlen tinédzser sem ütheti meg az anyját" - mondta Wilkes.

Animáció: HáziPatika.com

2008.08.18 12:10:02

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Nemcsak a húszéveseké a világ

Jaj, dehogynem! - sóhajt fel ötvenéves barátnőm, aki hosszabb ideje egyedül él, és már a sokadik társkereső próbálkozása is kudarcot vallott. Tényleg ennyire nehéz bizonyos életkor felett társra találni?

tovább

50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések