Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Születésnapi gála a Margitszigeten

kategória: Programajánló

Alapítása 60. évfordulója alkalmából ünnepi gálaműsort ad csütörtökön este a Magyar Állami Népi Együttes a Margitszigeti Szabadtéri színpadon. Erre az egyetlen alkalomra felújítják az együttes emblematikus darabját, az Ecseri lakodalmast, az alapító Rábay Miklós látványos, világsikert aratott alkotását.

Az est második részében az Álomidő című produkciót játssza el a Magyar Állami Népi Együttes a Margitszigeti Szabadtéri színpadon. A mű zeneszerzője Nikola Parov, koreográfus-rendezője az együttes vezetője, Mihályi Gábor, aki kiemelte, hogy az Álomidő kiérlelt folytatása a Naplegendának, ugyanakkor önálló, sajátos megfogalmazása a táncoló ember dicséretének. A koreográfus-rendező úgy látja, hogy a magyar néptánc történeti anyaga gazdagabb, és belőle több vihető színpadra kompromisszumok nélkül, mint például a River Dance képviselte ír hagyományból.

Az 1951-ben alapított Magyar Állami Népi Együttes hivatása és feladata a magyar nyelvterület néptáncának és népzenéjének mint nemzeti értéknek a gyűjtése, életben tartása és színpadi formában való továbbadása. Színpadi formában jeleníti meg a hagyományokhoz kötődő valamennyi műfajt: a historikus zenét, az autentikus népzenét és néptáncot, a dramatikus játékot, a hagyományos elemekből építkező világzenét és látványszínházat, valamint a táncházmozgalom valamennyi kortárs művészeti értékét. Hat évtizedes fennállása alatt a világ 50 országának színpadain lépett fel, és több mint nyolcmillió néző elismerését vívta ki.

2011.08.18 00:02:00

forrás: MTI

Kapcsolódó hírek, érdekességek


    Tesztajánló

    Asztma-kontroll teszt

    Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


    Szponzorált hirdetések