Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Kell-e multivitamint szedni?

kategória: Táplálkozás

Rengetegen szednek rendszeresen multivitaminokat és étrend-kiegészítőket, miközben ezek jótékony hatásait semmiféle hivatalos álláspont nem erősítette meg soha. Egy nemrégiben készült tanulmány arra kereste választ, miért van az, hogy ennek ellenére nem mondanak le sokan ezekről a készítményekről.

A kutatást végező Regan Bailey, az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetének (NIH) munkatársa elmondta, hogy a legtöbben saját maguktól kezdenek el szedni valamilyen vitamint, nem pedig orvosuk tanácsára, mivel úgy hiszik, hogy ezektől egészségesebbek lesznek. Az amerikaiak közel fele valamilyen étrend-kiegészítőt is fogyaszt, mert meg vannak győződve róla, hogy ezek megóvják őket a betegségektől, holott valójában csak a pénzüktől szabadulnak meg. Marian Neuhouser, a Seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ munkatársa hozzátette, hogy az egészséges étrend, a sok gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű gabona minden tápanyaggal ellátja a szervezetet, így ezek mellé már teljesen felesleges drága pénzen vásárolt étrend-kiegészítőket fogyasztani.

A JAMA Internal Medicine című lapban megjelent kutatás során Bailey és munkatársai közel 12 ezer felnőtt adatait vették figyelembe, akik egy 2007 és 2010 között végzett felmérésben vettek részt. Az elemzés során kiderült, hogy az alanyok 45 százaléka azért szedett multivitamint, mert abban bízott, attól egészségesebb lesz, 33 százalék azért, hogy szinten tartsa jelenlegi egészségi állapotát, és csupán 23 százalékuk szedte a vitaminokat orvosa javaslatára.

A kutató szerint azért is nehéz megállapítani, vajon valóban javítanak-e valakinek az egészségén a vitaminok, mert akik ezeket rendszeresen szedik, többnyire eleve az egészséges élet hívei, keveset isznak, nem dohányoznak, sokat sportolnak. Természetesen bizonyos vitaminoknak ismert jótékony hatása, így például várandósan érdemes folsavat szedni, a csontok erősítésére pedig kalciumot és D-vitamint.

Akadnak olyan tanulmányok is, melyek arról számolnak be, hogy a multivitamin-készítmények csökkentik a rák, a stroke vagy a szívbetegség esélyét. A legtöbb szakember azonban azon az állásponton van, hogy mindenki jobban járna, ha a vitaminokra és étrend-kiegészítőkre költött pénzén inkább egészséges ételeket és edzőtermi bérletet vásárolna.

2013.02.12 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések