Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fölösleges a koplalás koleszterinmérés előtt

kategória: Koleszterin

A jelenlegi általános gyakorlat szerint a páciensek legalább nyolc órán keresztül nem ehetnek a koleszterinszintjük mérése előtt, de kanadai kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy valójában teljesen felesleges a koplalás. "A kutatási eredmények arra utalnak, hogy a rutin szűrővizsgálatok esetén szükségtelen a megelőző legalább nyolcórás koplalás, de néhány, abnormálisan magas trigliceridszintű páciens esetében elképzelhető, hogy előzetes koplalással együtt meg kell ismételni a vizsgálatokat" - mondta dr. Christopher Naugler, a Calgary Egyetem klinikai patológus docense.

A tanulmány során Naugler doktor és munkatársa, dr. Davinder Sidhu összesen mintegy 200 ezer páciens koleszterinszint-mérésének adatait vizsgálta meg, és összehasonlították a mért értékeket a koplalási idővel. Az adatelemzés során a kanadai kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a vizsgálatokat megelőző koplalás csak rendkívül csekély mértékben befolyásolja a vértesztek pontosságát. A teljes és HDL (jó) koleszterin szintje kevesebb, mint 2 százalékban tért el a jelentősen eltérő koplalási idő függvényében, derült ki a tanulmányból. Ráadásul az LDL (rossz) koleszterin szintjénél is csak alig tízszázalékos, és a gyulladás jelenlétére utaló trigliceridek esetében is kevesebb, mint 20 százalékos eltérés volt tapasztalható.

Dr. Samia Mora, a bostoni Brigham and Women's Kórház docense is egyetért ezzel, és úgy véli, hogy előzetes koplalás nélkül is megbízható méréseket lehet végezni, ráadásul a koplalás elhagyásának számos előnye is lehet. "Sok páciens éppen a koplalás miatt nem jön el második alkalommal a mérésre, ráadásul az orvosok szempontjából is kedvező lehet a koplalás elhagyása, mivel hamarabb készülnek el a mérési eredmények."

A kutatás részleteit az Archives of Internal Medicine című tudományos szakfolyóirat novemberi számában publikálták.

2012.11.17 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Cukorbetegség

Cukorbetegség és más betegségek

Diabétesz mellitusban, különösen rossz anyagcsere-helyzet esetén, gyakrabban lépnek fel fertőzések. Ilyenkor jól kezelt betegnél is felborulhat a szénhidrát-háztartás. Kezelt betegekben az anyagcsere-kisiklás leggyakoribb oka valamilyen fertőzés.

tovább


Szponzorált hirdetések