Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szükség van a jódpótlásra

kategória: Táplálkozás

Ha már meghinti ételét egy csipet sóval, akkor olyat vegyen, ami jódozott - javasolja az Új-Zélandi Élelmiszerbiztonsági Hatóság (NZSFA).

Az NZFSA táplálkozástudományi programmenedzsere, David Roberts elmondta, hogy a jód elengedhetetlen tápanyag a növekedéshez és a fejlődéshez. A jódhiány azonban újra országszerte felütötte a fejét, mert Új-Zéland lakosai nem vesznek magukhoz eleget belőle.

"Mivel a jódot a szervezetünk nem képes előállítani, kívülről kell pótolnunk a táplálékunkkal" - mondta. "A jód elősegíti a normális növekedést és fejlődést a gyermekekben, segít fenntartani a test egészséges anyagcsere-szintjét."

A jódhiányon többféleképpen próbáltak enyhíteni, például a pékeknek meghagyták, hogy a kenyerekben jódozatlan sót cseréljék fel jódozottra tavaly szeptember óta. Az NZFSA nemrégiben készült tanulmánya a termékek jódtartalmáról hat jódozott sót tartalmazó terméket vizsgált, továbbá 14 olyat, ami nem jódozott tengeri-, kő-, illetve alacsony nátriumtartalmú sót használt fel. Az eredmények szerint a jódozott sót tartalmazó termékekben a jód mennyisége 32-64 mg a só kg-jában, míg a nem jódozott termékek esetében ez 1-5 mg jódot jelent.

Roberts elmondása szerint Új-Zéland lakosainak javasolták a sófogyasztás korlátozását. "Ha túl sok sót veszünk magunkhoz, akkor fennáll a magas vérnyomás kialakulásának veszélye, mely emeli a szívbetegségek kockázatát. Ha mégis egy kis sóval szeretnénk ízesíteni az ételünket, akkor egészségügyi előnyöket eredményezhet, ha jódozott változatot veszünk." Más forrásból is juthatunk jódhoz: alacsony zsírtartalmú tejből, tejtermékekből, tojásból és a tenger gyümölcseiből. Az algát tartalmazó ételek is ide tartoznak, mint például a sushi.

2010.02.06 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Aki túlélte a csodát

Négy éve él új szívvel Aranyos István tokiói és mexikói olimpikon, magyar bajnok tornász. Visszanyert egészségét a magyar szívgyógyászok, sebészek szakmai tudásán kívül élete nagy szerelmének, a tornasportnak köszöni.

tovább


Szponzorált hirdetések