Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szűkítik a célzott rákterápiára jogosultak körét

kategória: Daganatos betegségek, Gyógyszerészet

Májustól szűkül azon tüdőrákosok köre, akik célzott biológiai terápiában részesülhetnek. Míg jelenleg nagyjából nyolcvan betegnél alkalmazták ezt az eljárást, tavasztól, egy törvényi módosítás hatályba lépését követően ötvenben maximalizálja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár azoknak a számát, akik ezzel a terápiás módszerrel élhetnek.


A célzott biológiai terápia lényege, hogy, a hagyományos kemoterápiával ellentétben, nem minden sejtre, hanem csak a daganatos sejtekre hatnak; az egészséges sejteket alig károsítják, kevés mellékhatásuk van, a beteg életminőségét azonban jelentősen javítják, és akár évekkel is meghosszabbíthatják a várható élettartamot.

A terápia hazánkban 2007 óta elérhető, ám igen drága, és a hozzáférés előfeltétele az OEP által "befogadott" Egyedi Méltányossági Kérelem. Önköltségi áron csak nagyon kevesen tudják vállalni ezt a hatékony módszert, ám a kérelem befogadása időigényes folyamat. A most elfogadott változtatás értelmében azonban ötven főben maximalizálták a terápiában részesülhetők számát, és új beteg csak akkor kaphat célzott biológiai terápiás gyógyszert, ha azt egy másik tüdőrákosnál már abbahagyták.

Magyarországon a tüdőrák a leggyakrabban diagnosztizált rosszindulatú daganat, és a halálozási listán is első helyen áll, évente nagyjából tízezer új esetet regisztrálnak.

2010.02.20 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Aranyér

Még ez is?!

Ötven felett nem változik semmi..., ami addig ne lett volna változóban. Nem arról van szó, hogy ha elfújod azt az 50. gyertyát, akkor valami átbillen, mint a libikóka a játszótéren. (x)

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések