Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szteroid nélkül, transzplantáció után!

kategória: Alternatív medicina, Diabétesz, Elhízás, Gyógyszerészet

Egy modern immunszupresszív szer segítségével a szteroid terápia szüksége akár a transzplantációs műtét utáni hetedik naptól már elkerülhető a veseműködés megtartásával - állítják a Cincinnati Egyetem tudósai.

"A transzplantáció utáni szteroidok napi dózisának kiiktatása minimalizálja a veseátültetett betegekben gyakori krónikus kórállapotokat" - mondta Dr. Steve Woodle, az egyetem transzplantációs sebészeti osztályának igazgatója, valamint a vizsgálat fő vezetője és tervezője.

"A szteroidok egy sikeres veseátültetést követően már régóta a morbiditás és a szövődmények elsődleges forrásait jelentették. "Ez a vizsgálat bebizonyítja, hogy a napi kisdózisú prednizon kiiktatása nem változtat a végeredményen, ám minimalizálja az elhízást, a diabéteszt és a csontszövődményeket" - mondta Wood.

Hagyományosan a szervátültetett betegek egy életen át kaptak szteroid terápiát egyéb szerek kombinációjával a szervezet immunrendszerének gátlására és az átültetett szerv normális működése érdekében.

Ugyanakkor a szteroid terápia - a szájon át szedett prednizon formájában - komoly mellékhatásokat okozhat, például szív-érrendszeri megbetegedéseket, magas koleszterinszintet és vérnyomást, elhízást, diabéteszt, csontelváltozásokat, valamint kataraktát.

A szteroidok korai kiiktatásának hatékonyságát tesztelve a kutatók 397 beteget vizsgáltak meg 25 amerikai vesetranszplantációs központban az átültetést követő öt éven át. A betegek egy csoportja alacsony dózisú prednizont kapott, míg egy másik csoport placebót.

Az eredmények szerint a szteroidok korai kiiktatása számos szteroiddal összefüggő mellékhatás előfordulását csökkentette, még akkor is, ha alacsony dózisban kapták a betegek. A veseműködés mindkét betegcsoportban hasonló volt.

"Annak bizonyításával, hogy azonos volt a veseátültetés utáni túlélés és funkció, most már tudományosan megalapoztuk a szteroid-mentes terápia létjogosultságát a veseátültetettek esetében"- közölte Woodle.

Ugyanakkor a kilökődéses esetek kockázata enyhén megemelkedett azoknál a betegeknél, akik korán abbahagyták a szteroid terápiát.

"Azt reméljük, hogy a modern, kilökődést gátló szerek és a fejlesztés alatt álló új szerek segítségével még a kilökődés kis kockázata, a hosszú távú eredményekkel együtt sem fog változni"- közölte.

2008.10.29 09:22:52

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések