Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szteroid nélkül, transzplantáció után!

kategória: Alternatív medicina, Diabétesz, Elhízás, Gyógyszerészet

Egy modern immunszupresszív szer segítségével a szteroid terápia szüksége akár a transzplantációs műtét utáni hetedik naptól már elkerülhető a veseműködés megtartásával - állítják a Cincinnati Egyetem tudósai.

"A transzplantáció utáni szteroidok napi dózisának kiiktatása minimalizálja a veseátültetett betegekben gyakori krónikus kórállapotokat" - mondta Dr. Steve Woodle, az egyetem transzplantációs sebészeti osztályának igazgatója, valamint a vizsgálat fő vezetője és tervezője.

"A szteroidok egy sikeres veseátültetést követően már régóta a morbiditás és a szövődmények elsődleges forrásait jelentették. "Ez a vizsgálat bebizonyítja, hogy a napi kisdózisú prednizon kiiktatása nem változtat a végeredményen, ám minimalizálja az elhízást, a diabéteszt és a csontszövődményeket" - mondta Wood.

Hagyományosan a szervátültetett betegek egy életen át kaptak szteroid terápiát egyéb szerek kombinációjával a szervezet immunrendszerének gátlására és az átültetett szerv normális működése érdekében.

Ugyanakkor a szteroid terápia - a szájon át szedett prednizon formájában - komoly mellékhatásokat okozhat, például szív-érrendszeri megbetegedéseket, magas koleszterinszintet és vérnyomást, elhízást, diabéteszt, csontelváltozásokat, valamint kataraktát.

A szteroidok korai kiiktatásának hatékonyságát tesztelve a kutatók 397 beteget vizsgáltak meg 25 amerikai vesetranszplantációs központban az átültetést követő öt éven át. A betegek egy csoportja alacsony dózisú prednizont kapott, míg egy másik csoport placebót.

Az eredmények szerint a szteroidok korai kiiktatása számos szteroiddal összefüggő mellékhatás előfordulását csökkentette, még akkor is, ha alacsony dózisban kapták a betegek. A veseműködés mindkét betegcsoportban hasonló volt.

"Annak bizonyításával, hogy azonos volt a veseátültetés utáni túlélés és funkció, most már tudományosan megalapoztuk a szteroid-mentes terápia létjogosultságát a veseátültetettek esetében"- közölte Woodle.

Ugyanakkor a kilökődéses esetek kockázata enyhén megemelkedett azoknál a betegeknél, akik korán abbahagyták a szteroid terápiát.

"Azt reméljük, hogy a modern, kilökődést gátló szerek és a fejlesztés alatt álló új szerek segítségével még a kilökődés kis kockázata, a hosszú távú eredményekkel együtt sem fog változni"- közölte.

2008.10.29 09:22:52

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések