Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szorongás ellen is jó az antidepresszáns

kategória: Depresszió, Gyógyszerészet, Öregedés

Jelentősen javítja a generalizált szorongás tüneteit az escitalopram idősebb betegek esetében - derül ki a St. Loui-i Washington Orvostudományi Egyetemen zajlott kutatás eredményeiből.

A generalizált szorongás az idősebb korosztály egyik leggyakoribb pszichiátriai megbetegedése, az idősek 7,3 százalékában fordul elő, sőt, az orvosi kezelésben részesülőknél még gyakoribb. Jellemző tünetei az idült aggódás és szorongás, továbbá izomfeszülés, alvászavarok és kimerültség. Most először készült nagyszabású vizsgálat egy antidepresszáns hatóanyag szorongás elleni alkalmazásával kapcsolatban - mondta el a kutatást vezető Dr. Eric J. Lenze pszichiáter docens.


A generalizált szorongásban szenvedők akár heti negyven órán át is szorongásukkal vannak elfoglalva - magyarázta Lenze. Hosszú éveken át az idős betegek szorongását vagy nem kezelték, vagy nyugtatót adtak ellene, például diazepam vagy alprazolam hatóanyagú készítményt, melyek azonban nem egyértelműen biztonságosak ebben a korosztályban.

Az escitalopram a szelektív szerotonin-visszavételgátló depresszió ellenes gyógyszerek csoportjába tartozik, melyeket a szakértők biztonságosabbnak tartanak, és engedélyezettek a szorongás kezelésére is. Bár ezúttal csak az escitalopram hatásait vizsgálták, Lenze szerint a gyógyszercsoport többi tagja is hasonlóan jótékony hatású lehet. A vizsgálat során a kutatók 177 hatvan év feletti generalizált szorongásban szenvedő betegnél vizsgálták az escitalopram hatásait. A résztvevők tizenkét héten át kaptak vagy escitalopramot, vagy placebót.
A hatásos szert kapó betegek 67 százalékánál csökkent a szorongás mértéke, míg a placebocsoportban csak 51 százalékban javultak a tünetek. Az escitalopramot szedő betegeknél az aktivitás, illetve a társas aktivitás mutatói is javultak. A gyógyszer a magas vérnyomásos betegeknél még a vérnyomást is csökkentette.
Az eredmények a Journal of the American Medical Association januári számában jelentek meg. Lenze reméli, hogy kutatásuk felhívja a figyelmet az idős betegek szorongásos problémáira, melyek - mint kiderült - nem csak nyugtatókkal kezelhetők.

Animáció: HáziPatika.com

2009.01.25 09:33:36

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések