Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szoptatás és oltás - védelem a fertőzések ellen

kategória: Celeb, Egészségügyi tájékoztatás, Fertőző betegségek, Gyermek-egészségügy, Gyógyszerészet, Jótékonyság, társadalmi felelősségvállalás, Nátha-influenza, Szemészet, Táplálkozás, Várandósság

Tatán ingyenessé teszik az évente közel egymillió gyermek haláláért felelős pneumococcus baktérium elleni védőoltást a 2-5 éves gyerekek számára. A város alpolgármestere szerint a kezdeményezéshez több magyar város is csatlakozik majd.

A gyermekek természetes táplálása, a szoptatás nem csak a gyermeknek jelent nagyon sokat, hanem az édesanyának is. Egyfelől a gyermekek sokkal ellenállóbbá válnak a különféle betegségekkel szemben, másfelől az édesanyákkal való kapcsolatuk is jóval meghittebbé válhat - mondta el megnyitójában Csisztu Zsuzsa tévés személyiség, az anyatejes táplálás világnapjának tatai rendezvényén.

Ma már bizonyított, hogy a szoptatott gyermekek szellemi kapacitása átlag fölötti lesz, hiszen az anyatejben lévő koleszterin és más zsírfajták elősegítik az idegszövet növekedését.
Védettebbek lesznek a légúti megbetegedésekkel, a tüdőgyulladással szemben, sőt, influenzásak is ritkábban lesznek.

A látásuk is jobb lesz az átlagosnál az anyatejjel táplált babáknak, mint ahogy ritkábbak lesznek a fülbetegségek is. Ugyanakkor nem lehet elmenni szó nélkül azok mellett a betegségek mellett sem, amelyek ellen az anyatej sem ad megfelelő védettséget.

Régóta büszkeségre adhat okot, hogy Magyarország a világ egyik legfejlettebb oltási programját működteti, hogy a magyar gyermekek védettsége a fertőző betegségekkel szemben - még EU-s viszonylatban is - kimagasló. Az idő haladtával azonban újabb és újabb kihívásokra kell választ találni, újabb és újabb fertőző betegségek ellen kell védettséget biztosítani a jövő generációja számára - hívta fel a figyelmet Robozné Schőnfeld Zsuzsanna, a város alpolgármestere.

Magyarországon a pneumococcus baktérium elleni oltás jelenleg nem szerepel a kötelező védőoltások között, holott e baktérium felelős a gyerekkori középfülgyulladások egy részéért, de okozója lehet az olyan súlyos, életveszélyes betegségek kialakulásának is, mint a tüdőgyulladás, az agyhártyagyulladás, vagy a véráram-fertőzés. A vakcinát már számos ország a kötelező oltások közé emelte; Magyarországon mindez 2010-re várható.

Az eddig oltásonként 16 ezer forintba kerülő pneumococcus elleni vakcina szeptembertől minden 2 év alatti kisgyermek számára ingyenesen feliratható és beadatható lesz a háziorvosnál. Tata gyermekbarát programja ezt az ingyenességet kiterjesztette a 2-5 éves gyermekekre, az oltás árát a város állja. Az alpolgármester asszony szerint ez minden település számára kötelesség.

"A Gyermekbarát Város" kezdeményezésünk egyik első projektje a védőoltás program elindítása. Városunk szempontjai között ugyanis kiemelt helyen szerepel a pneumococcus elleni védőoltás önkormányzati támogatása annak érdekében, hogy egy egészséges fiatal társadalom megerősödését elősegíthessük - mondta az alpolgármester, aki ezt követően felhívással fordult Magyarország településeihez, hogy csatlakozzanak a Gyermekbarát város kezdeményezéshez és biztosítsanak forrást a 2-5 éves gyermekek védőoltáshoz jutásához.

A gyermekbarát városvezetés filozófiája nem újdonság a világban: az UNICEF nyilvántartása szerint több mint 800 város tagja már a kezdeményezésnek, köztük Tata egyetlen magyar városként szerepel.

2008.08.08 14:09:05

forrás: HáziPatika.com


Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.

50plusz.hu Fórum

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések