Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Így hat a szőlő a vastagbélrákra

kategória: Daganatos betegségek, Táplálkozás

A Colorado Állami Egyetem kutatói megfejtették annak a titkát, hogy a bor- és szőlőfogyasztás hogyan fejti ki hatását a vastagbélrák ellen.

A szőlő két alapvető összetevője úgy támadja meg a rákos sejteket, hogy közben megkíméli az egészségeseket.

A tudósok azt már korábban is felismerték, hogy a szőlő héjában található resveratrol, illetve a szőlőmagkivonat összetevői képesek meggátolni a rákos sejtek burjánzását. A mostani tanulmány megállapította, hogy ez a két összetevő hogyan tudja közösen, együttműködve kifejteni a rákmegelőző hatást.

"A két összetevő megfelelő aránya egy olyan gént kapcsol be, amely a rákos sejteket saját maguk elpusztítására programozza be" - mondta Jairam Vanamala, a Colorado Egyetem docense. Az összetevők megfelelő arányú kombinációja az egészséges sejtekre semmilyen hatással nincs, kizárólag a rákos sejteket öli meg. Az összetevők külön-külön sokkal kevésbe hatékonyak a rákos sejtekre, mint ha együtt fejtenék ki hatásukat.

Ezeket az összetevőket a meghatározott dózisban pektinnel bevonva, célzottan lehet eljuttatni a vastagbélbe, ugyanis a pektin nem bomlik le a gyomor felső részében, így csak a vastagbélbe érve fejti ki hatását.

Animáció: HáziPatika.com

2011.06.14 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.


Szponzorált hirdetések