Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szlovénia is programot indít a mellrák ellen

kategória: Daganatos betegségek, Nőgyógyászat

Szlovénia hétfőn útjára indította a nemzeti mellrákszűrési programot, mely a daganat korai felismerését és ezáltal a halálesetek számának csökkentését célozza meg.

"Szlovénia csatlakozott ahhoz a 22 európai országhoz, melyek már végeznek szervezett mellrákszűrést" - mondta Aljosa Rojec, a Ljubljanai Onkológiai Intézet igazgatója. Rojec elmondása szerint az első mammográfiás vizsgálatot a fővárosban végezték el. Március végétől küldtek meghívókat a ljubljanai nőknek, jelentette az STA, egy szlovén hírügynökség.

A "Dora" névre keresztelt program keretén belül egy mobil egység látogatja körbe Szlovénia területeit az év végéig. Egy másik szűrőintézményt pedig jövőre nyitnak meg Mariborban.

A szlovén egészségügyi miniszter, Zofija Mazej Kukovic kijelentette, hogy 3,3 millió eurót fektettek a Dora programba.
Kukovic szerint a szervezetlen szűrés nem hatékony. Ezért fontos a központosított és rendszerezett program bevezetése. Kizárólag magas színvonalú szolgáltatás segítségével vehetik fel a harcot a rák ellen.

Az Egészségügyi Minisztérium Közegészségügyi Igazgatóságának vezetője, Marija Seljak szerint a szlovén uniós elnökségének egyik kiemelt témaköre a rák elleni küzdelem. A Dora program előkészületei már 2000-ben megkezdődtek. Időbe telt egy ilyen horderejű projekt bevezetésre, sok tanulást és külföldi tapasztalatszerzést igényelt.
2005 folyamán több mint ezer nőnél állapítottak meg mellrákot, 390-en meg is haltak. A Dora programmal várhatóan megvalósítható a korai diagnózis, és így a halálesetek száma visszaszorítható évente százra.

2008.04.26 11:25:28

forrás: Medipress/HáziPatika.com


Tippek:

Bár még nem teljesen tisztázott a hatásmechanizmus, az azonban biztos, hogy a fokhagyma vérnyomáscsökkentő. A megfelelő hatáshoz azonban napi 2 nyers gerezdet kell elfogyasztani! Időnként megéri, de az orvosi kezelést nem helyettesíti!


Szponzorált hirdetések