Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szívünk Napja a Városligetben

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Ingyenes szűrések, egészségnapok, Programajánló, Szív- és érrendszeri betegségek

Ingyenes szűrővizsgálatokkal, tanácsadással, szórakoztató programokkal várja az érdeklődőket szeptember 25-én vasárnap a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány a Városligetben, Budapesten. A Szívünk Napja nevű rendezvényen a szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságára, valamint a megelőzés fontosságára kívánják felhívni a figyelmet.

10 és 19 óra között ingyenes vérnyomás-, vércukorszint-, koleszterinszint-, haskörfogat- és testsúlyméréssel, valamint életmód tanácsadással várják az érdeklődőket. A szűréseken és tanácsadáson kívül a látogatók megismerhetik az újraélesztés technikáját, szakembertől kaphatnak segítséget azok, akik le szeretnének szokni a dohányzásról, egészségesebben táplálkoznának vagy a számukra megfelelő sportot keresik.

A résztvevők közönségtalálkozó keretében személyesen találkozhatnak a közkedvelt Barátok Közt sorozat szereplőivel, valamint Katus Attilával, aki egy gyaloglóverseny keretében kívánja megmozgatni az érdeklődőket. A szervezők a gyerekekről sem felejtkeztek meg, akik a rendezvényen játékos formában sajátíthatják el az egészséges életmód, táplálkozás alapismereteit, valamint többféle játékban vehetnek részt.

Az előadások szüneteiben változatos szórakoztató programok is várják az egészségükkel törődőket. A tai chi és salsa bemutatók mellett a felhőtlen hangulatról a Backdoor, az IdiotSide együttes valamint az X-Faktorból jól ismert Vastag Csaba, Shodeinde Dorka és a Summer Sisters gondoskodnak. A rendezvényt a Republic együttes koncertje zárja. A Szívünk Napja házigazdái Dombovári Vanda és Dömsödi Gábor lesznek.

A magyarok 52 százaléka szív- és érrendszeri betegségben hal meg, és a gyógykezelések fele is az ő ellátásukra irányul. Nagyjából 2,5 millió embernek van magas vérnyomása, egy millióan cukorbetegek és a lakosság fele túlsúlyos. Az uniós átlaghoz képest nálunk jóval többen dohányoznak és fogyasztanak alkoholt, viszont sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, ugyanakkor a legtöbben mozgásszegény életet élnek. Összességében ezek a rizikótényezők felelősek a szív- és érrendszeri halálozások közel 80 százalékáért.

A Szív Világnapján minden évben a szervezők egy bizonyos téma köré csoportosítják a rendezvényeket - ebben az évben a jelmondat: "Egy világ, egy otthon, egy szív". A szlogen is jelzi, hogy a kardiológusok ebben az esztendőben világszerte kitüntetett figyelmet szentelnek az egészséges életmódra.

A Szívünk Napja rendezvény további célja, hogy felhívja a figyelmet a szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságára, a rizikófaktorok karbantartására valamint a szűrővizsgálatok jelentőségére. Külön figyelmet kapnak a legkisebbek, hiszen az elmúlt 10 évben a túlsúlyos gyermekek száma két és félszeresére emelkedett a fejlett országokban. Ezek a kicsik 80 százalékkal nagyobb eséllyel lesznek elhízott felnőttek, akiket különösen veszélyeztetnek a szív- és érrendszeri betegségek..


Animáció: HáziPatika.com

2011.09.24 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

A fizikailag passzív életmód lehetséges következményei

A rendszeres testmozgás csökkenteni az öregedéssel együtt járó kedvezőtlen élettani változások nagy részét, és ezzel nem csak az életminőség javul, hanem az időskorban jelentkező bizonyos betegségek is kivédhetők, megelőzhetők.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések