Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szívünk Napja a Városligetben

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Ingyenes szűrések, egészségnapok, Programajánló, Szív- és érrendszeri betegségek

Ingyenes szűrővizsgálatokkal, tanácsadással, szórakoztató programokkal várja az érdeklődőket szeptember 25-én vasárnap a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány a Városligetben, Budapesten. A Szívünk Napja nevű rendezvényen a szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságára, valamint a megelőzés fontosságára kívánják felhívni a figyelmet.

10 és 19 óra között ingyenes vérnyomás-, vércukorszint-, koleszterinszint-, haskörfogat- és testsúlyméréssel, valamint életmód tanácsadással várják az érdeklődőket. A szűréseken és tanácsadáson kívül a látogatók megismerhetik az újraélesztés technikáját, szakembertől kaphatnak segítséget azok, akik le szeretnének szokni a dohányzásról, egészségesebben táplálkoznának vagy a számukra megfelelő sportot keresik.

A résztvevők közönségtalálkozó keretében személyesen találkozhatnak a közkedvelt Barátok Közt sorozat szereplőivel, valamint Katus Attilával, aki egy gyaloglóverseny keretében kívánja megmozgatni az érdeklődőket. A szervezők a gyerekekről sem felejtkeztek meg, akik a rendezvényen játékos formában sajátíthatják el az egészséges életmód, táplálkozás alapismereteit, valamint többféle játékban vehetnek részt.

Az előadások szüneteiben változatos szórakoztató programok is várják az egészségükkel törődőket. A tai chi és salsa bemutatók mellett a felhőtlen hangulatról a Backdoor, az IdiotSide együttes valamint az X-Faktorból jól ismert Vastag Csaba, Shodeinde Dorka és a Summer Sisters gondoskodnak. A rendezvényt a Republic együttes koncertje zárja. A Szívünk Napja házigazdái Dombovári Vanda és Dömsödi Gábor lesznek.

A magyarok 52 százaléka szív- és érrendszeri betegségben hal meg, és a gyógykezelések fele is az ő ellátásukra irányul. Nagyjából 2,5 millió embernek van magas vérnyomása, egy millióan cukorbetegek és a lakosság fele túlsúlyos. Az uniós átlaghoz képest nálunk jóval többen dohányoznak és fogyasztanak alkoholt, viszont sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, ugyanakkor a legtöbben mozgásszegény életet élnek. Összességében ezek a rizikótényezők felelősek a szív- és érrendszeri halálozások közel 80 százalékáért.

A Szív Világnapján minden évben a szervezők egy bizonyos téma köré csoportosítják a rendezvényeket - ebben az évben a jelmondat: "Egy világ, egy otthon, egy szív". A szlogen is jelzi, hogy a kardiológusok ebben az esztendőben világszerte kitüntetett figyelmet szentelnek az egészséges életmódra.

A Szívünk Napja rendezvény további célja, hogy felhívja a figyelmet a szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságára, a rizikófaktorok karbantartására valamint a szűrővizsgálatok jelentőségére. Külön figyelmet kapnak a legkisebbek, hiszen az elmúlt 10 évben a túlsúlyos gyermekek száma két és félszeresére emelkedett a fejlett országokban. Ezek a kicsik 80 százalékkal nagyobb eséllyel lesznek elhízott felnőttek, akiket különösen veszélyeztetnek a szív- és érrendszeri betegségek..


Animáció: HáziPatika.com

2011.09.24 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések