Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szívroham: csökkenthető a károsodás

kategória: Gyógyszerészet, Szív- és érrendszeri betegségek, Vészhelyzetek, katasztrófák

Az Emory Egyetem és a Georgia Technológiai Intézet tudósai olyan apró polimer gyöngyöket hoztak létre, amelyek gyulladáscsökkentő szereket juttatnak a testbe, majd mindenféle káros melléktermék nélkül lebomlanak.


A szimulált szívroham után patkányok szívébe adott gyógyszerrel teli polimer gyöngyök sikeresen csökkentették a gyulladást és a hegszövet kialakulását a szíven - állítják a tudósok. A megfigyelések szerint a közvetlen a szívbe beadott részecskék csökkentik a szívroham után kialakult hegszövet területét, és mintegy 10 százalékkal növelik a szív teljesítőképességét.

A tudósok feltevései szerint, ha bizonyos gyulladáscsökkentő szereket közvetlen az infarktus után a szívbe fecskendeznek, azzal megelőzhetik a maradandó károsodások és a későbbi szívproblémák kialakulását.

"A megvalósítás azonban közel sem olyan egyszerű, mint azt gondolnánk - nyilatkozta Dr. Michael Davis, az Emory Egyetem segédprofesszora - A korábbi kutatások során direkt injekciózással próbálkoztak, ez azonban meglehetősen drasztikus megoldás, emellett a gyógyszerek toxikus hatásai sem elhanyagolhatók."

Hogy ezt elkerüljék, Dr. Davis és kollegái a Dr. Niren Murthy által kifejlesztett poliketálokból készült mikroszkopikus részecskéket alkalmaztak a gyógyszerek bevitelére. Az apró gyöngyök hetek alatt bomlanak le, és folyamatosan juttatják a szervezetbe az SB239063 elnevezésű kísérleti szert. A szer gátolja a MAP kineáz nevű enzim működését, ami igen fontos szerepet játszik a szívroham utáni gyulladásos folyamatok kialakulásában.

Davis professzor elmondása szerint a poliketál részecskék folyamatosan adagolják a gyógyszert. A részecskéket később a makrofágok (nagy falósejtek) bontják le. Davis szerint a poliketáloknak megvan az az előnyük más polimerekkel szemben, hogy természetes és nem toxikus anyagokká bomlanak le a szervezetben.

A patkányok esetében a részecskék beadása után a MAP kineáz enzim egy teljes hétig volt inaktív, míg a szívfunkciók folyamatosan javultak. Davis professzor és kollegái remélik, hogy a mostani eredményeket később más szervek kezelésében is felhasználhatják a jövőben.

Animáció: HáziPatika.com

2008.10.24 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések