Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szívritmust fokozó videójátékok

kategória: Gyermek-egészségügy, Szív- és érrendszeri betegségek

Az erőszakos játékok kedvezőtlenül befolyásolhatja a gyerekek szívritmusát - állítja az Acta Paediatrica című elektronikus újságban megjelent cikk.

A tanulmány szerzői 12-15 éves fiúkat vizsgáltak, akiket megkértek, hogy két különböző videójátékkal játsszanak otthon, az esti lefekvés előtt. Több más paraméterrel együtt regisztrálták a fiúk szívritmusát. Kiderült, hogy a szívritmus változékonysága nagyobb volt, amikor a fiúk olyan játékot játszottak, amelyben erőszakos események szerepeltek, mint amelyekben nem.

A szívritmus változékonysága a játék közben és az éjszakai alvás alatt is megfigyelhető volt. A fiúk önmagukon azonban nem érezték, hogy rosszul aludtak volna az erőszakos videójáték játszása utáni éjjelen.
Az eredmények azt mutatják, hogy erőszakos játékok játszása során az autonóm idegrendszer, és ezáltal fontos szervrendszerek is érintettek lehetnek anélkül, hogy ennek a tudatában lennénk.

Túl korai lenne következtetéseket levonni arra vonatkozóan, hogy milyen hosszú távú következményei lehetnek egy ilyen jellegű hatásnak. Azt azonban érdemes kiemelni, hogy a kutatók megtalálták a módját egyrészt, hogy a videó- és számítógépes játékok során zajló élettani folyamatokat tanulmányozzák, másrészt, hogy a különböző típusú játékok hatásait észleljék. Remélhetőleg a módszer használható lesz annak a megítélésében is, hogy milyen mechanizmusok húzódhatnak az erőszakos játékok és az agresszív viselkedés közötti kapcsolat hátterében.

A kutatást végző Stockholmi Egyetem, az Uppsala Egyetem és a svéd Karolinska Intézet munkatársai azt is remélik, hogy a módszer segít majd a gyakran és hosszú ideig játszó egyének tanulmányozásában is, amely akár úgynevezett játékfüggőséggé is alakulhat.

Animáció: HáziPatika.com

2008.11.21 16:10:01

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések