Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Vegye komolyan a heves szívdobogást!

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

A szívdobogás-érzés és a magas vérnyomás egy gyakori szívritmuszavar, a pitvarfibrilláció erőteljes kockázatát rejtik magukban, derült ki egy új kutatásból. A pitvarfibrilláció esetén nagyobb az esélye az infarktus és az agyvérzés kialakulásának, valamint a halálozásnak. Azt eddig is tudták, hogy a magas vérnyomás a pitvarfibrilláció hajlamosító tényezője, de első ízben fedeztek fel hasonló összefüggést a szívdobogásérzéssel is, amit a beteg túl gyors vagy túl heves szívdobogásként érzékel.


A kutatók közel 23 ezer norvég beteg adatait tekintették át a 25-96 éves korosztályból. Átlagosan 11 éven keresztül követték őket nyomon. Ez idő alatt a nők 3, a férfiak 4,2 százalékánál jelentkezett pitvarfibrilláció. A gyakori szívdobogásérzés a nőknél 62, a férfiaknál 91 százalékkal növelte az elváltozás megjelenésének kockázatát. A 140/90 Hgmm-nél magasabb vérnyomás csaknem kétszeresére emelte a nők és 40 százalékkal a férfiak esélyét a fibrillációra.

Az eredményekről a European Journal of Preventive Cardiology legfrissebb kiadása számolt be. A hajlamosító tényezők között említették még az alkoholfogyasztást, a dohányzást, továbbá az olyan biológiai faktorokat, mint az életkor, a vérnyomás, a cukorbetegség és a testtömeg-index.

Habár a szívdobogásérzés és a pitvarfibrilláció közti összefüggés még az egyéb tényezők rögzítése mellett is erős maradt, a kutatók mégsem merték bizonyossággal kijelenteni, hogy közvetlen ok-okozati viszony áll fenn köztük. "Ennek ellenére nem értelmetlen dolog feltételezni az okozati összefüggést" - mondta el a kutatás vezetője, dr. Audhild Nyrnes a norvég Tromso Egyetemről.

Animáció: HáziPatika.com

2012.05.26 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A köröm megváltozása hiánybetegségre, esetleg súlyosabb betegségre utal. A feketés-barnás elszíneződés gombás fertőzés, a hosszanti árkok megjelenése reumás panaszokra utal. Érdemes tájékozódni jeleiről.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések