Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szívműtét után is kell a koleszterincsökkentő

kategória: Koleszterin, Szív- és érrendszeri betegségek

Szívgyógyászati beavatkozás után a betegek gyakran nem folytatják a korábban is szükséges gyógyszeres kezelést, de ennek súlyos következményei lehetnek. Bostoni kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy szívinfarktus után hazaengedett betegeik mennyire pontosan szedik a koleszterincsökkentő tablettát, amelynek folyamatos, napi és kihagyás nélküli bevételét javasolták. Több mint 9400 betegnél beavatkozás történt: vagy koszorúér-áthidaló műtét, vagy koszorúér-tágítás, legtöbbször a szűkült érszakasz nyitva tartását szolgáló fémháló, sztent beültetésével. A többi betegnél ilyen beavatkozást nem végeztek: gyógyszeres kezelést kaptak, melyben a koleszterincsökkentő mellett alvadásgátló vagy a szívműködést, illetve a vérnyomást csökkentő készítmény szerepelt.

A kutatók úgy vélték, hogy a szívműtét vagy a koszorúér-tágítás a betegek számára kemény figyelmeztetés volt, ezért pontosan szedik a vérzsír emelkedését megakadályozó sztatintablettát. A vizsgálati eredmény azonban meglepő volt. A csak gyógyszerrel kezeltek 79 százaléka mindig pontosan bevette a gyógyszereit, ezzel szemben beavatkozás után a betegek egyharmada elhagyta a tabletta szedését. "Ezek a betegek úgy képzelhették, hogy a műtéttel, vagy a szívkatéteres beavatkozással az ügyet sikerült elintézni, ezért a további gyógyszerszedés fölösleges" - kereste erre a magyarázatot az egyik orvos.

A kutatók szerint a mind gyorsabban emelkedő gyógyszerárak is szerepet játszhatnak abban, hogy nem követték a terápiát ezek az idős betegek, akiknek legtöbbször többféle gyógyszert kell szedniük, és nem mindig tudják kifizetni a receptre fölírt készítményeket. "Szívinfarktus után hatásosabb módszereket kell kidolgozni, hogy a megfelelő utókezelést továbbra is megkapják" - vonta le a következtetést a munkacsoport vezetője.

Animáció: HáziPatika.com

2011.05.24 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Lélek

A szex nemcsak a fiatalok kiváltsága

A szerelem még az idősek otthonában is gyakori látogató. Az sem ritka, hogy egybekel az "ifjú pár". Mielőtt bárki azt gondolná, hogy az időskori szerelem csak plátói, jobb, ha felidézi a mondást: öreg ember nem vén ember.

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések