Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szívinfarktus után időzített bombának érezheti magát a beteg

kategória: Pszichológia, Szív- és érrendszeri betegségek

Az infarktusos betegek arra panaszkodnak, hogy mindig a betegség kiújulásától rettegnek. "Olyan, mintha időzített bombaként sétálnánk, csak nem tudjuk, hogy felrobban-e, és ha igen, mikor" - mesélte az 56 éves Sanda Thorntont, akinek 5 éve két helyen is elzáródott az artériája, két stentet is beültettek az ereibe.


Dr. Ralph Sacco, az Amerikai Szív Szövetség elnöke elmondta, hogy az ilyen komplikációtól a beteg úgy érezheti, elveszítette a hatalmat a teste felett, akár depresszió is kialakulhat. "Igyekszünk kihangsúlyozni, hogy mennyi mindent tehetnek az egészségük érdekében: diétázhatnak, mozoghatnak, gyógyszert szedhetnek. A szívinfarktus után mindig a depresszió miatt aggódunk."

Thorntont annak ellenére érte utol a baj, hogy egészséges, fitt életet élt, még csak nem is dohányzott. "Több nő hal meg szívinfarktusban, mint bármilyen más betegségben. Én sem gondoltam, hogy velem ez megtörténhet. Edzett vagyok és vékony. Sose dohányoztam, helyesen táplálkozom, aktív és sportos életet élek. Sosem gondoltam volna, hogy így járok. Bárki kerülhet ilyen helyzetbe."
A kanadai asszony így beszélt az infarktust követő életéről: "az a jó ebben, hogy minden nap ajándéknak számít. Amikor egészségesnek érzem magam, boldogság tölt el. Értékelem az életet, és mindent, ami körülvesz. Így talán sokkal többet jelent nekem az élet, mintha mindez nem történt volna meg."


A greensboroi Brian Tomlin életébe is egy infarktus hozott gyökeres változást. A férfi azt hitte, hogy a gyakori testedzéssel felülírhatja 30 év pöfékelését, a rendszertelen étkezést és a szívbetegségekre való hajlamot. A betegség miatt azonban száműzte életéből a sült krumplit, a sajtburgert és a cigarettát is. Ma már vásárlás előtt gondosan tanulmányozza az élelmiszerek összetevőit. "Az élet szeretete az egyik fő motiváló erő" - bizonygatta a négygyermekes édesapa. "Csodálatos család áll mögöttem. Nagyon sok dologért érdemes élnem."Animáció: HáziPatika.com

2010.07.12 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Nem "pszichomasszázs"

A betegségek kezelésének leggyorsabb módja, ha bekapjuk a gyógyszert - a gyógyszergyártók nagy örömére. A pszichoterápia azonban nem csak tüneti segítséget nyújt, hanem a probléma gyökerét keresi.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések