Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Szívinfarktus: házasemberek előnyben

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Ha valaki deréktól fölfelé valami nagyon kellemetlent érez: legtöbbször mellkasi nyomást, szorítást vagy akár a lapockatájra, a bal karba vagy az állkapocsba sugárzó fájdalmat, és ez negyedóránál tovább tart, értesítse a rohammentőt! Ezek a szívinfarktus jelei lehetnek. Akkor van biztonságban, ha mielőbb megfelelően fölszerelt kórházba kerül.

Infarktus megerősített gyanúja esetén a speciálisan kiképzett szakemberek késedelem nélkül szívkatéteres vizsgálatot végeznek, az elzáródott koszorúeret megnyitják, kitágítják, és ha kell, fémhálóból szőtt hengert helyeznek a kitágított érszakaszba, hogy megakadályozzák a visszaszűkülést. Minél rövidebb időn belül kezdődik el a művelet, annál több szívizomsejtet menthetnek meg az elhalástól.

A kanadai Clare L. Atzema és munkatársai azt vizsgálták, hogy Ontario államban 2004-2005 között 96 szívinfarktus kezelésére fölszerelt kórházába a betegek a panasz kezdetétől számítva mennyi idő alatt kerültek be az intézetbe és ez függött-e attól, hogy házasságban vagy élettársi kapcsolatban együtt éltek valakivel, vagy magányosak voltak. Az adatokat négyezernél több infarktus miatt kórházba szállított beteg kórtörténetéből nyerték a megfigyelés egy éve alatt. A vizsgált betegek átlagos életkora 67 év volt, 34 százalékuk volt nő.


A szakemberek kimutatták: annak az esélye, hogy jelentős késéssel, hat órával a panaszok kezdete után jutott a beteg kórházi segítséghez, 65 százalékkal volt kisebb azoknál a férfiaknál, akik együtt éltek feleségükkel vagy élettársukkal. "Ez a megfigyelés részben megmagyarázhatja, hogy a házasemberek infarktus okozta halálozása ritkább, mint az agglegényeké - írják a kutatók. - Feltételezhető, hogy a nők jobban figyelnek élettársukra, gondjuk van rá, hogy mielőbb orvosi ellátást kapjon." A betegek csaknem fele két órán belül bekerült a szakorvosokhoz, ez jelentősen javította a túlélés esélyeit.

2011.08.02 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Költsünk tudatosan az egészségünkre!

Idősebb korban a krónikus betegségekre felírt gyógyszerek jelenthetik a legnagyobb kiadást - tudatos pénzügyi tervezéssel és néhány ötlettel azonban viszonylag olcsón foglalkozhatunk az egészségünkkel. Hat tippünk a testnek és a léleknek is jót tesz!

tovább

Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések